Descoperire epocală în sănătate! Un compus poate bloca activitatea celulelor canceroase

Descoperire epocală în sănătate! Un compus poate bloca activitatea celulelor canceroase

O echipă de cercetători a dezvoltat o clasă de compuși inovativi capabili să blocheze pe termen foarte lung activitatea celulelor canceroase, practic inactivându-le, fără a produce efectele secundare nocive pe care le au chimioterapia sau radioterapia.

Cercetătorii de la mai multe institute oncologice din Australia au realizat o nouă clasă de medicamente care ar opri celulele canceroase să se multiplice, inactivându-le, făra ca tratamentul să afecteze ADN-ul celulelor sănătoase. Acest tip de efect secundar este tradițional pentru unele terapii oncologice actuale, precum chimioterapia sau radioterapia.

Cercetătorii Tim Thomas și Anne Voss, de la Institutul „Walter și Eliza Hall”, din Parkville, Australia, alături de mulți alți specialiști din alte instituții – inclusiv Institutul de Științe Farmaceutice Monash – au analizat posibilitatea de a inhiba două proteine asociate cu diferite tipuri de cancer : KAT6A și KAT6B.

„Anterior, descoperisem că epuizând genetic KAT6A triplăm speranța de viață pe modelele animale de cancer de sânge numite limfom. Înarmați cu informația că KAT6A este un factor important al dezvoltării cancerului, am început să căutăm modalități de inhibare a proteinei pentru a trata afecțiunile oncologice”, a explicat Tim Thomas, citat de medicalnewstoday.com.

Cercetătorii au dezvoltat o nouă clasă de compuși care, până în acest moment, are rezutate promițătoare în oprirea progresiei în cancerele de sânge și de ficat, amânând revenirea acestora.

Rezultatele de până acum ale studiului australian au fost publicat în revista ştiinţifică „Nature”.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.