Descoperirile lunii noiembrie în domeniul spaţial

Descoperirile lunii noiembrie în domeniul spaţial

O echipă de astronomi a descoperit prin intermediul a două telescoape NASA, WISE şi Spitzer, o aglomerare de galaxii extraordinar de îndepărtată, aflată la 8,5 miliarde de ani-lumină distanţă şi care reprezintă cea mai îndepărtată structură cosmică observată în istoria astronomiei.

Acest roi galactic cuprinde mii de galaxii, iar fiecare galaxie este formată la rândul ei din miliarde de stele. Galaxiile mai apropiate din acest roi sunt mai vechi şi mai mari decât celelalte din roi. Cele două telescoape, WISE şi Spitzer, funcţionează în tandem pentru acest gen de observaţii.

Uriaşul roi galactic a primit denumirea Massive Overdense Object (MOO) J1142+1527, iar cum lumina radiată de acest roi galactic are nevoie de 8,5 miliarde de ani pentru a ajunge la Pământ, această descoperire oferă o fereastră înapoi în timp spre o perioadă în care Universul era relativ tânăr, având doar aproximativ 5,5 miliarde de ani.

În altă ordine de idei, un grup de astronomi din India a publicat la începutul lunii noiembrie 2015 un studiu despre descoperirea unei galaxii foarte rare, muribunde, situată la distanţa de aproximativ 9 miliarde de ani-lumină, în direcţia constelaţiei Cetus. Această galaxie a primit numele de catalog J021659-044920 şi a fost descoperită prin intermediul radiotelescopului Giant Metrewave de către Prathamesh Tamhane, un student la Institutul indian pentru ştiinţă, Educaţie şi Cercetare.

Alături de colegii săi de la Centrul Naţional pentru Radio-Astrofizică de la Pune, în India, Tamhane a observat că această galaxie emite unde radio care se propagă sub forma a doi lobi opuşi care măsoară nu mai puţin de 4 milioane de ani de la un capăt la celălalt – adică de aproximativ 40 de ori diametrul galaxiei noastre, Calea Lactee. Radiogalaxiile (galaxii active, care luminează la lungimi de undă radio) cu lobi care se întind pe distanţe de până la un milion de ani lumină sunt destul de comune, însă radiogalaxiile gigantice, aşa cum este cea nou-descoperită, sunt foarte rare, mai ales în perioada de tinereţe a Universului.

O echipă de astronomi a anunţat în prima jumătate a lunii noiembrie, cu prilejul conferinţei anuale a American Astronomical Society, organizată la National Harbor în Maryland, că a descoperit cel mai îndepărtat obiect cunoscut până acum din sistemul solar, care se situează la 15,4 miliarde de kilometri de Soare, de trei ori mai mult decât distanţa de la Terra până la planeta Pluto. Noua planetă pitică, botezată V774104, măsoară între 500 şi 1.000 de kilometri lăţime. Va mai fi necesar un an până la stabilirea precisă a orbitei sale. Însă, potrivit astronomilor, această planetă pitică s-ar putea alătura unei categorii emergente de obiecte ce evoluează la limitele sistemului solar şi ale căror orbite ciudate sugerează o influenţă ipotetică a unei alte planete necunoscute sau a unor stele vecine.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.