Domnu’ Lăzescu, predăm ceva jurnalism şi pe la Ziarul de Iaşi?

Domnu’ Lăzescu, predăm ceva jurnalism şi pe la Ziarul de Iaşi?

De câţiva ani încoace nu mai pricep ce se întâmplă pe la Ziarul de Iaşi. Autointitulatul „lider al presei ieşene”, patronat (cel puţin spiritual) de un fost director al TVR (pe o perioadă extrem de scurtă) şi fost patron de radio (parcă Total), a ajuns de râsul curcilor…

Despre boacănele celor de la Ziarul de Iaşi am mai scris în decursul timpului, însă ceea ce a făcut astăzi cotidianul al cărui preşedinte este şi profesor la Departamentul de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării (parcă) mi-a lăsat un gust… să-i zicem.. amar! Şi asta nu pentru că am fost pus din nou în postura de a citi un ziar de 2 lei, ci pentru că Alexandru Lăzescu, preşedintele Ziarului de Iaşi, este cel care predă jurnalism la Universitatea „Cuza”. Adică îi învaţă pe studenţi să scrie… Dumnezeule, ce a ajuns şcoala românească!

La ora aceasta ştiţi care a fost subiectul zilei la Iaşi. A apărut şi în Evenimentul, şi în BZI, dar şi în Ziarul de Iaşi. În timp, însă, ce primele două ziare au fost cu bun simţ şi s-au gândit că s-ar putea să aibă şi dentologii de la Ziarul de Iaşi subiectul, cei din urmă au zis că sunt singurii deţinători ai „adevărului”. Aşa că au titrat: „EXCLUSIV – Cerere bombă la Curtea de Apel Iaşi: e solicitat un ofiţer care a dat mită în Irak. Militar arestat în secret la Iaşi la solicitarea SUA”. Cu alte cuvinte, au băgat un „exclusiv” la un subiect pe care l-a avut toată presa ieşeană! Ei, dar dacă aşa i-a învăţat domnul profesor Lăzescu… A, uitam! Semnatarul articolului este nimeni altul decât (v-aţi prins) Ionuţ Benea, un personaj pe care l-am mai făcut celebru pe acest site!

Penibilul nu s-a oprit aici. Pe online, articolul a fost pus la ora 02:50 (26 mai). Peste numai câteva ore, la 08.28, acelaşi articol, cu ceva modificări şi, normal, cu alt titlu apare şi pe Adevărul. „Şpagă românească pentru agenţii guvernamentali americani din Irak. Un militar a fost arestat în secret la Iaşi, după solicitarea Guvernului SUA” îl are ca autor pe acelaşi Ionuţ Benea! Dacă vă uitaţi atenţi, veţi vedea că nici măcar titlul nu s-a chinuit să-l modifice prea mult: în Ziarul de Iaşi a scris „ Militar arestat în secret la Iaşi la solicitarea SUA”, în timp ce în Adevărul a titrat „ Un militar a fost arestat în secret la Iaşi, după solicitarea Guvernului SUA”.

Probabil aşa o fi învăţat de la domnul profesor Alexandru Lăzescu.

Şi dacă tot am amintit de celelalte ziare, BZI a avut următorul titlu: „BOMBA! Ancheta anului la Iasi! FBI implicat in arestarea unui spion CIA folosit in Irak! Curtea de Apel Iasi il expulzeaza in SUA pentru coruptie!”. Ziarul Evenimentul a mers pe „INCENDIAR: Americanii cer extrădarea unui bărbat pentru o afacere încheiată în Irak! Agenţii FBI au ajuns până la Iaşi într-un caz de şpagă”. Ceva mai deştepţi, şi BZI, şi Evenimentul s-au gândit de două ori înainte de a scrie. Deontologii, în schimb, au trântit un „exclusiv” cât toate zilele să arate cât sunt de… buni, normal! La ce vă aşteptaţi?

Şi ca să tragem şi noi o concluzie: domnu profesor Lăzescu, dacă nu sunteţi în stare să-i învăţaţi jurnalism nici măcar pe cei pe care-i plătiţi să înveţe, lăsaţi-vă, domnule, de meserie!

ziarul-de-iasi

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.