Efectul devastator asupra sănătății al fumului de la grătar!

Efectul devastator asupra sănătății al fumului de la grătar!

Gătirea cărnii pe grătar la temperaturi înalte poate conduce la eliberarea în atmosferă a unor substanțe cauzatoare de cancer.

Hidrocarburile aromatice policiclice (PAH) pot fi absorbite în corp atât prin inhalare, cât și prin piele, conform unui studiu publicat recent.

Cercetarea efectuată de o echipă de oameni de știință chinezi sugerează că intrarea în contact a pielii cu PAH în timpul preparării alimentelor pe grătar poate fi mai periculoasă decât inhalarea acestor substanțe. Iar îmbrăcămintea nu oferă o protecție suficientă.

PAH pot cauza boli pulmonare și mutații ADN, au atenționat cercetătorii.

Cele mai comune modalități de expunere la PAH sunt consumul de carne preparată pe grătar, dar și inhalarea aerului contaminat cu aceste substanțe. Însă, în studiul publicat recent în Environmental Science & Technology, echipa de experți în frunte cu Eddy Y. Zeng, de la Universitatea Jinan, a examinat îndeaproape efectele expunerii pielii la PAH provenite de la fumul și particulele de la grătare.

Cercetătorii au împărțit mai mulți voluntari în grupuri în funcție de nivelurile de expunere la alimente preparate pe grătar și la fum. Analizele mostrelor de urină au demonstrat că cea mai importantă expunere la PAH provine de la consumul de alimente preparate pe grătar, expunerea pielii la fum și particule ocupă locul al doilea, urmată de inhalarea acestor substanțe toxice.

Hainele contribuie la protejarea de fumul toxic, însă doar pe o perioadă scurtă de timp, au notat oamenii de știință într-un comunicat ce însoțește studiul. După ce țesăturile devin saturate cu fum contaminat, pielea poate absorbi niveluri importante de PAH.

Pentru reducerea expunerii la acești compuși toxici, cercetătorii recomandă spălarea hainelor imediat după expunerea la fum și particule provenite de la grătare.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.