Ei sunt „deştepţii”care au vrut să fie şefi peste Casele de Sănătate

Ei sunt „deştepţii”care au vrut să fie şefi peste Casele de Sănătate

Aproximativ 6 miliarde de euro sunt date anul acesta pe mâna unor incompetenţi care nu au reuşit să facă numărul necesar de puncte pentru a promova un concurs. Este vorba despre interimarii de la conducerea Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a organizat pe 2 martie concurs pentru ocuparea funcţiilor de preşedinte-director general ai Caselor Judeţene de Sănătate. După depunerea dosarelor de concurs, pentru proba scrisă s-au calificat 47 de candidaţi, care au susţinut un examen scris pe 2 martie, constând în verificarea cunoştinţelor de legislaţie în domeniu. Niciunul dintre candidaţi însă nu a obţinut punctajul minim de 70 de puncte necesar pentru a trece în etapa finală (susţinerea planului de management).

Prezentăm mai jos ceea ce s-a întâmplat cu şefii din Regiunea de Nord-Est care, ori nu au intrat în concurs, pentru că nu îndeplineau toate criteriile, ori au ajuns la proba scrisă, unde au luat 0 puncte (minimul era de 70 de puncte)!

Bacău

La Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bacău s-a înregistrat o situaţie cel puţin bizară. Aflată în funcţia de preşedinte-director general din 2013, dr Mihaela Ion a plecat pe 25 februarie 2016 pe funcţia de director general adjunct – medic şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Între timp, ea s-a înscris la concursul pentru şefia Casei din Bacău, a trecut de proba dosarelor şi a ajuns la proba scrisă, de unde a absentat! În acest moment, la Bacău interimatul este asigurat de fostul director economic al instituţiei, ec. Emanoela Drăghici (cu delegaţie), iar ec. Daniela Bordaş (cu drept de semnătură) a fost numită pe funcţia de director executiv Direcţia Economică.

Iaşi

Singura persoană interesată de funcţia preşedinte-director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, ec. Robert Dâncă, nu s-a înscris la concurs întrucât nu îndeplinea una dintre cerinţele obligatorii pe care trebuie să le respecte orice aspirant la funcţia de preşedinte al unei subunităţi judeţene, respectiv cea de vechime de minimum cinci ani pe o funcţie de conducere. Dâncă rămâne în continuare, însă, la conducerea Casei. Interesant este că primul concurs organizat de CNAS, la începutul lui 2013, pentru ocuparea postului de la Iaşi, nu s-a mai ţinut deoarece nimeni nu şi-a depus candidatura, motiv pentru care a fost prelungit contractul aceluiaşi preşedinte Dâncă.

Botoşani

Voi participa la acest concurs. Am experienţă în domeniul asigurărilor de sănătate, experienţă managerială, cunosc sistemul de sănătate şi, pe perioada exercitării mandatului meu activitatea CAS a fost una foarte bună şi îmi doresc ca activitatea să se desfăşoare în continuare în condiţii corecte, normale şi legale”, declara la un moment dat Costel Lupaşcu, actualul preşedinte-director general (cu delegaţie) al Casei de Asigurări de Sănătate Botoşani. Între timp însă, Lupaşcu nu a mai ajuns să susţină proba scrisă la concursul de pe 2 martie, netrecând de concursul de dosare!!!

Vaslui

Deşi, iniţial, la concurs s-au înscris Elaria Petronela Hagiu şi avocata ieşeană Alina Ludmila Băetu, aceasta din urmă a trecut de selecţia de dosare, dar nu s-a prezentat la proba scrisă. Astfel în concurs a rămas doar farmacista Elaria Petronela Hagiu, care a reuşit „performanţa” de a obţine 0 puncte!!! De remarca este faptul că aceasta a mai picat ruşinos examenul şi în anul 2009, când a candidat pentru acelaşi post, dar a luat doar nota 2,90, fiind învinsă de Corneliu Mihalache, cel care a şi deţinut o vreme funcţia de preşedinte director general al CJAS Vaslui. Postul rămâne în continuare vacant, fiind ocupat interimar de directorul economic al CJAS Vaslui, Maria Vlasici.

Neamţ

Potrivit datelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru ocuparea, prin concurs, a postului de preşedinte-director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Neamţ nu s-a înscris niciun candidat, până la data limită, 19 februarie. Aşa se face că, în continuare, Marieana Atomulesei, director economic, este interimar la conducerea CJAS. Atomulesei a fost numită cu mai bine de 4 luni în urmă

Suceava

Interimatul la şefia Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Suceava este asigurat, din septembrie 2015, de către ec. Victor Cristi Bleorţu. Acesta s-a înscris la concursul organizat de CNAS, a ajuns chiar la proba scrisă, însă, ce să vezi, a luat doar 5,80 puncte!! Cel de-al doilea concurent de la Suceava care a trecut de proba dosarelor a fost Carmen Bădoi, însă la proba scrisă a absentat! Aşadar, Bleorţu rămâne la şefia Casei, chiar dacă punctajul lui a fost de toată jena.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate gestionează bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, care, pentru 2016, este de 26,4 miliarde de lei (6 miliarde de euro).

Mai jos, punctajele obţinute de cei 47 de concurenţi care au susţinut proba scrisă:

rezultate_concurs_1rezultate_concurs_2

Foto: Robert Dâncă

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.