EURO 2016 vă poate ruina sănătatea!

EURO 2016 vă poate ruina sănătatea!

Ştiaţi că EURO 2016 vă poate afecta major sănătatea? Urmărirea unei competiţii sportive constituie un moment al testării pentru toţi suporterii. Stres, malnutriţie, abuz de alcool… fanii echipelor de fotbal trebuie să fie atenţi pentru a putea minimiza efectele negative asupra sănătăţii.

Campionatul European de Fotbal nu are, însă, numai efecte negative asupra sănătăţii, mai ales în cazul victoriei echipei favorite. Putem asista, de exemplu, la un mini baby-boom. Însă, există câteva efecte negative la care va trebui să fiţi extrem de atenţi.

Stresul emoţional

Riscul principal este stresul emoţional care se acumulează în cursul meciurilor, mai ales în cele în care joacă echipa pe care o susţineţi”, subliniază Jean-François Toussaint, director al Institutului de cercetări biomedicale şi de epidemiologie a sportului (Irmes) din Paris. Riscul cel mai mare apare atunci când echipa favorită pierde, deoarece stresul cumulativ este negativ.

Statisticile arată că marile competiţii sportive (şi în special cele de fotbal) sunt asociate cu o creştere a accidentelor cardiace, a sinuciderilor, a depresiilor, accidentelor rutiere sau a consumului excesiv de alcool.

Conform unei anchete realizate la Munchen, internările în spitale în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din 2006 creşteau cu 266% în zilele în care naţionala Germaniei avea meci.

Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham, Marea Britaniei, au descoperit, la rândul lor, că accidentele cardiace au crescut cu 25% în ziua în care Anglia a pierdut meciul cu Argentina la Mondialul din 1998.

Violenţele conjugale

Înfrângerile suferite de echipa Angliei la Campionatele Mondiale de Fotbal din 2002, 2006 şi 2010 au dus la creşterea cu 38% a violenţelor conjugale în comitatul Lancashire (Liverpool), conform cifrelor furnizate de Poliţie. Principalii responsabili au fost… hormonii – în special testosteronul – găsiţi crescuţi atât la bărbaţii, cât şi la femeile implicate în actele de agresivitate.

Cercetătorii spanioli au măsurat nivelul cortizolului, un hormon al cărui procent creşte odată cu stresul, la 50 de suporteri (bărbaţi şi femei) ai naţionalei Spaniei înainte, în timpul şi după finala Mondialului din 2010, jucată cu Olanda. Nivelul cortizolului a crescut puternic chiar înainte de meci, în special la cei mai îndârjiţi fani şi în mod special la tineri, după care a scăzut, după victoria cu 1-0 a Spaniei.

Mai multe calorii

Cercetătorii francezi au făcut şi ei nişte calcule şi au constatat că suporterii îngurgitează în medie cu 20% mai multe calorii atunci când echipa favorită pierde, cu o predilecţie pentru grăsimile saturate şi zahăr, considerate extrem de nocive pentru sănătate. Motivul este unul relativ simplu: când echipa lor pierde, fanii se simt ameninţaţi în propria identitate. Pentru a-i face faţă, se aruncă asupra hranei „de consolare”, o atitudine pe care psihologii o cunosc foarte bine. În caz de victori, din contra, fanii îşi întăresc stima de sine.

Baby boom

Frenezia fotbalului are repercusiuni şi asupra altor comportamente, cum ar fi, de exemplu, sexualitatea. Medicii catalani au constatat, de exemplu, o creştere cu 16% a natalităţii la 9 luni după ce Andres Iniesta a marcat în ultimul minut de joc al meciului cu Chelsea, fapt care a permis Barcelonei să se califice în finala Ligii Campionilor Europeni 2009. Copiii născuţi cu această ocazie au fost botezaţi „generaţia Iniesta” de către presa spaniolă.

Încă un pahar?

Un alt fenomen cunoscut este cel al creşterii consumului de alcool pe toată perioada „sărbătorii”. În timpul Campionatului Mondial din 2010, britanicii au utilizat „Beer Goggles Johnny”, o mascotă desenată în formă de prezervativ, pentru a-i pune în gardă pe fanii britanici plecaţi la meci în Africa de Sud. Mascota atenţiona că beţia alterează percepţia riscului şi creşte atractivitatea faţă de alte persoane, fapt care poate antrena conduite sexuale riscante.

Sursa foto: huffingtonpost.fr

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.