Europenii, bătaia de joc a Volkswagen?

Europenii, bătaia de joc a Volkswagen?

Comisia Europeană (CE) a descoperit că Volkswagen AG a încălcat legislaţia privind protecţia consumatorilor în 20 de state din Uniunea Europeană prin folosirea unui soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, a anunţat publicaţia germană Die Welt.

Comisarul european pentru piaţă internă, industrie, antreprenoriat şi IMM, Elzbieta Bienkowska, a solicitat în mod repetat grupului Volkswagen să ia în considerare compensarea clienţilor în mod voluntar, dar nu a primit un răspuns încurajator, susţine CE. De asemenea, forul comunitar apreciază că este de competenţa tribunalelor naţionale să stabilească dacă clienţii pot beneficia în mod legal de compensaţii.

Comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, a solicitat informaţii tuturor asociaţiilor pentru protecţia consumatorilor din UE, în vederea obţinerii de informaţii. „Însă, deja se pare că este sigur că Volkswagen a încălcat legislaţia privind protecţia consumatorilor în majoritatea statelor din UE. De aceea cred că este necesar să existe o coordonare a acestui caz la nivel european”, a apreciat comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen.

Recent, şeful producătorului auto, Matthias Mueller, a respins solicitările ca VW să compenseze clienţii europeni din cauza scandalului emisiilor (Dieselgate), aşa cum s-a întâmplat în SUA. Mueller a declarat, pentru publicaţia germană Welt am Sonntag, că un acord similar ar fi neadecvat şi imposibil din punct de vedere financiar.

VW a anunţat recent că va plăti 15,3 miliarde de dolari după ce a recunoscut că ani de zile a folosit un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel în SUA, acceptând să răscumpere vehiculele de la consumatori şi să furnizeze fonduri pentru a stimula producerea autoturismelor ecologice.

Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că, în perioada 2005 – 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.