EXCLUSIV! Cine este noul subprefect al Iașiului?

EXCLUSIV! Cine este noul subprefect al Iașiului?

În ședința de Guvern de vineri, 4 august, s-a decis înlocuirea subprefectului Bogdan Abalași (aflat, săracul, în concediu) cu Valentina Iosub, fosta soție a primarului din comuna Tătăruși, pe numele său Costel Iosub. Gura satului spune, însă, că divorțul a avut loc doar în acte, deoarece în realitate cei doi locuiesc împreună. Numirea a fost făcută la recomandarea lui Maricel Popa, președintele CJ Iași, fiind greu de înțeles de ce a fost aleasă pentru această funcție o persoana cu probleme de imagine, acuzată în mai multe rânduri de încălcări ale legii.

Valentina Iosub s-a născut în Iași, a învățat la Liceul „C. Negruzzi” și a urmat cursurile universităților „Al. I. Cuza” și „Petre Andrei” din Iași. În 1985 s-a căsătorit cu actualul primar din Tătăruși, Costel Iosub. Din anul 1993 este secretar al comunei Tătăruși.

Valentina a intrat în Primăria Tătăruși cu 3 ani înaintea soțului său, Costel Iosub, care a fost ales consilier în 1996, a devenit apoi viceprimar și, din 2004, primar al comunei.

Cei doi au divorțat în iulie 2001, la câteva luni după apariția Legii incompatibilităților, care spune că secretarul Consiliului Local nu poate fi soț, soție sau rudă de gradul I cu primarul sau viceprimarul. Stau, însă, sub aceleași acoperiș chiar dacă se apără spunând că au „intrări separate”!

Conform informațiilor prezentate în decursul timpului, Valentin Iosub pare un om destul de recalcitrant și dispus să ignore statutul funcției pe care a ocupat-o la Primăria Tătăruși.

Secretara Valentina Iosub a intrat de mai mute ori în vizorul Comisiei de disciplină a Prefecturii, după ce o serie de persoane s-au plâns că „nu pune în aplicare hotărârile judecătorești de împroprietărire și că emite acte false”, după cum scria Adevărul, în 2012.

Atât Valentina Iosub, cât și soțul ei, primarul Costel Iosub, au fost cercetați de Poliția Pașcani pentru abuz în serviciu și fals.

În 2006, Primăria Tătăruși a fost prinsă în ofsaid de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iași. Administrația Tătăruși lucra cu doi oameni „la negru“ de aproximativ patru ani, cei doi neavând încheiate contracte individuale de muncă. Cei doi angajați figurau însă pe statul de plată. Cea care s-a ocupat de această situație a fost chiar secretara Valentina Iosub: „Am pus la dispoziția acestora (ITM Iași – n.r.) toate contractele din dosarele de personal. Numai că la aceste două persoane contractele individuale de muncă se aflau la sfârșitul dosarului, sub mai multe dispoziții date de-a lungul timpului de administrația locală“, a explicat atunci Valentina Iosub.

În 2010, aceeași Valentina Iosub a fost cercetată disciplinar de Prefectura Iași. „Prefectul județului Iași, domnul Dragomir Tomașeschi, a dispus sesizarea Comisiei de Disciplină a Secretarilor, deoarece în urma verificărilor efectuate de către colectivul de control, în data de 2 iunie 2010, la Primăria comunei Tătăruși s-a constatat activitatea necorespunzătoare desfășurată de secretarul unității administrativ teritoriale, doamna Iosub Valentina, aceasta neîndeplinindu-și atribuțiunile de serviciu”, se arăta într-un comunicat emis la acea vreme de Biroul de Presă al Prefectului.

În 2012, Valentina Iosub a fost din nou sub lupa Comisiei de Disciplină a Secretarilor, din cauza unui incident… electoral! Chiar dacă nu avea voie să facă politică, dna Iosub, secretară a Primăriei Tătăruși,  a intrat într-un conflict deschis cu unul dintre contracandidații soțului său la Primăria Tătăruși. Candidatul UNPR, Vasile Avădanei, a reclamat atunci că a fost agresat de Valentina Iosub și că în ziua în care a început depunerea candidaturilor a intrat în Biroul Electoral Comunal, încercând să împiedice depunerea dosarelor de către reprezentanții UNPR. „Pe 1 mai, la orele 20, am fost chemată la sediul Primăriei Tătăruși de către o echipă de polițiști de la Pașcani, pentru a da explicații în legătură cu niște reclamații făcute împotriva mea de către Vasile Avădanei, cum că aș fi forțat 4 consilieri de-ai lui, de la UNPR, să se retragă de pe listele de candidați la funcțiile de consilieri”, spune Valentina Iosub. Incidentul nu s-a terminat, însă, aici. Secretara din Tătăruși spune că a părăsit sediul instituției în aceeași zi, spre miezul nopții, și s-a îndreptat spre mașina personală pentru a se duce acasă. „Vasile Avădanei, care stă peste drum de primărie, mă aștepta în drum. M-a întâmpinat cu jigniri de genul Curvo, mi-ai scos oamenii de pe listă, îți arăt eu ție! , după care m-a lovit de câteva ori de mașină. În ajutorul meu a venit și Sandu Cătălin, un angajat al primăriei, care se afla la acea oră acolo. Atunci, soția lui Avădanei, care se afla la balconul casei, a început să țipe la bărbatul său: Împușcă-i pe amândoi, împușcă-i, Vasile! Când am scăpat din mâinile lui Avădanei, am sunat la 112, în jurul orei 00:20. Mai târziu, am aflat că și Avădanei a sunat la 112 pe la 2:30 și a reclamat că l-am bătut”, a declarat în presa vremii secretara Valentina Iosub.

Noul subprefect al Iașului a fost, astfel, unul dintre cei mai vizibili secretari de comună, dar nu prin fapte demne de laudă, ci prin implicarea în scandaluri. Recomandarea sa pentru această funcție a fost făcută de Maricel Popa, președintele interimar al PSD Iasi, pe criterii personale, fără o consultare prealabilă în interiorul partidului. Surse din cadrul PSD Iași susțin însă că această numire reprezintă, de fapt, o încercare a lui Maricel Popa de a-l mai calma pe primarul pesedist din Tătăruși, nemulțumit de președintele interimar al organizației județene a partidului.

Maricel Popa ar trebui să înțeleagă faptul că Iașul are nevoie de investiții, de sprijin de la Guvern pentru proiectele din mediul rural și urban, și că numirea nevestelor de partid în posturi bine remunerate nu va înlocui acest lucru. Salariul Valentinei Iosub va fi de cel puțin 6.000 de lei pe lună!

Nu am reușit să găsim nicio declarație de avere a Valentinei Iosub, dar putem spune că deține, împreună cu soțul său, o casă, un teren forestier de 7.499 mp și un teren intravilan de 1.800 mp, dobândite în 1999 și, respectiv, 1997.

valentina-iosub-1

Sursa foto: 7Est

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.