Expoziția „Flori de toamnă”, la Grădina Botanică Iași

Expoziția „Flori de toamnă”, la Grădina Botanică Iași

Expoziția „Flori de toamnă”, aflată la ediția a XLIII-a, se va deschide oficial astăzi, la ora 11:00, la Grădina Botanică Iași.

„Sunt invitați iubitorii de Natură la o incursiune în lumea culorilor. Serele și secțiile exterioare sunt amenajate ținând cont de armonia cromatică a soiurilor de crizanteme, tufănele, dovleci sau varză decorativă cultivate în Grădina Botanică”, susțin organizatorii.

Exponatele reunesc 110 soiuri de crizanteme, aranjate într-o mare diversitate de forme și culori. Ele definesc tipuri de inflorescențe cunoscute sau mai puțin cunoscute. Pe lângă culoarea tradițională – galbenul – crizantemele rețin și prin nuanțe puternice. Vorbim de violet, lavandă, roz, vișiniu, bronz, alb și roșu.

Din colecție vor fi prezentate peste 125 de soiuri de tufănele în aranjamente și mozaicuri florale sau diferite forme de cultură dirijată: pom, cascadă, evantai sau coloane. Vor fi expuse și zeci de specii anuale sau perene.

Într-o zonă special amenajată vor fi prezentate 10 dintre cele 30 de specii ale genului Capsicum. Acestea sunt aranjate într-un decor inedit. Sunt 200 de soiuri de dovleci decorativi care aparțin genului Cucurbita. Plus 10 soiuri ale genului Cucumis «castraveți țepoși africani». Trei soiuri ale genului Luffa «burete vegetal» și 25 de soiuri de Lagenaria.

O „vedetă” a expoziției va fi Momordica charantia. Popular este cunoscută ca insulina vegetală sau castravetele amar. Va fi expusă și Trichosanthes cucumerina „tărtăcuța șarpe”. Vor fi și zooforme topiare realizate din diferite soiuri de dovlecei și castraveți țepoși. Ei reflectă imaginația, dar și creativitatea angajaților Grădinii. Expoziția este completată de colecția de varză cu valoare decorativă, alimentară și medicinală. Ea reunește trei specii: Brassica oleracea, Brassica elongata și Brassica juncea. Sunt și șase soiuri și 60 hibrizi F1. Sunt aproximativ 6.000 de exemplare. Ele devin intens colorate pe măsură ce temperaturile sunt negative.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.