Femeile vor fi egale cu bărbaţii peste 170 de ani

Femeile vor fi egale cu bărbaţii peste 170 de ani

Egalitatea salarială dintre femei şi bărbaţi ar putea deveni realitate peste 170 de ani, conform raportului pe 2016 al Forumului economic mondial (WEF) privind paritatea bărbaţi/femei.

Dacă între timp nu se va schimba nimic, va trebui să aşteptăm anul 2186 pentru a ajunge la o paritate între bărbaţi şi femei la locul de muncă, a indicat Saadia Zahidi, unul dintre autorii raportului.

Conform WEF, decalajul dintre sexe a fost în 2016 de 59% în domeniul economic, unul dintre cei 4 indicatori ai Forumului economic (alături de educaţie, sănătate şi emanciparea politică) luaţi în calcul pentru realizarea raportului anului care cuprinde 144 de ţări.

Concret, dacă un bărbat câştigă 100, femeile nu ajung decât la 59, în ciuda faptului că petrec mai multe ore la muncă. În 2008, diferenţa era de 58,3%, în timp ce în 2013, cel mai bun an pentru acest indice calculat de WEF, diferenţa era de 59,9%.

În clasamentul ţărilor cu cele mai bune performanţe în materie de egalitate bărbaţi/femei pe primul loc se află Islanda, urmată de Finlanda, Norvegia şi Suedia. Rwanda este pe locul 5, înaintea Irlandei, în timp ce Filipine depăşeşte Slovenia, Noua Zeelandă şi Nicaragua.

Este al optulea an consecutiv când Islanda ocupă primul loc. Aici, salariile femeilor reprezintă 87 % din cele ale bărbaţilor.

Pe regiuni geografice, Europa Occidentală se situează înaintea Americii de Nord, Americii Latine şi Caraibelor, Europei Centrale şi Asiei Centrale.

Parităţi între parlamentari, cadre înalt calificate şi directori nu au fost observate decât în 4 ţări. Aceasta în ciuda faptului că procentul femeilor care au absolvit o facultate este egal sau chiar mai mare în 104 ţări.

În sectorul educaţiei, diferenţa dintre bărbaţi şi femei s-a redus în 2016 cu 1%. Acest decalaj se menţine, însă, foarte ridicat în domeniul sănătăţii, unde diferenţa este de 96%.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.