Festival de muzică clasică la Iași, în luna februarie

Festival de muzică clasică la Iași, în luna februarie

Municipiul Iași, desemnat a fi „Capitala Tineretului” din România în 2019-2020, devine gazda unui nou festival de muzică clasică și arte vizuale.

„Classix Festival” are loc în perioada 16-22 februarie 2020; această primă ediție a manifestării propune o serie de concerte cameral-sincretice și reunește o serie de tineri artiști cu cariere deja stabilite. Temele concertelor sunt diverse și ilustrează tradiții naționale, istoria orașului, promovarea diversității culturale, cât și a patrimoniului autohton la nivel național.

Dragoș Andrei Cantea, directorul artistic al festivalului, menționează: „ClassiX Festival redefinește experiența clasică de concert, unind la Iași cei 20 de artiști internaționali care ne vor prezenta povestea acestei prime ediții în 6 capitole muzicale diferite. De la Beethoven la Rahmaninov sau Enescu, „Classix Festival” se prezumă a fi un maraton emoțional, pe parcursul căruia cei interesați pot asista la un veritabil summit diplomatic și cultural între 10 națiuni, dominat de o balanță interdisciplinară între business, artă și educație.”

Istoric vorbind, „muzica clasică a fost considerată ca aparținând elitelor”; scopul festivalului privește atât crearea unei generații de elită care să poată acționa inter-disciplinar, cât și revitalizarea culturală a orașului. Exclusivitatea istorică a muzicii clasice reprezintă și motivul așezării acesteia într-un con de umbră, având nevoie să fie pusă într-o nouă lumină, fiindu-i (re)înțeles rolul în societate. Sincretismul dintre artele vizuale și muzică poate crea un mesaj mult mai puternic și de impact pentru publicul extins.

Festivalul se desfășoară pe parcursul celor șase zile din luna februarie în Biblioteca Centrală Universitară, Palatul Culturii, Casa Balș.

Artiștii care concertează pe scenele ieșene sunt beneficiari ale unor prestigioase burse și distincții, colaboratori ale orchestrelor și filarmonicilor norvegiene, invitați în cadrul marilor concerte și festivaluri internaționale, vârfuri ale generației pe care o reprezintă. Pianistul sud-coreean Victor Lim, violoncelista Sandra Lied-Haga, cvartetul „Selini” reprezintă doar câteva dintre numele care interpretează partituri care poartă semnăturile lui Beethoven, Schubert, Schoenberg, Enescu.

În cadrul festivalului se organizează o serie de dialoguri cu tinerii artiști interesați, pe teme precum lanțurile valorice dintre cultură, autorități și afaceri, viitorul muzicii clasice, producția concertelor, arta traiului din artă, coordonate de rectori, directori artistici, compozitori și profesori aparținând academiilor scandinave.

Website: www.classixfestival.ro

Facebook: https://www.facebook.com/classixFestival/

Instagram: https://www.instagram.com/classixfestival/

Contact: media@classixfestival.ro

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.