Fiscul va avea control absolut asupra conturilor din bănci

Fiscul va avea control absolut asupra conturilor din bănci

Conform Codului de Procedură Fiscală ce va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, toate băncile din România vor avea obligaţia să raporteze către ANAF, în fiecare zi, lista persoanelor fizice sau juridice care îşi deschid sau închid un cont bancar, dar şi dacă cineva închiriază sau renunţă la o cutie de valori.

Trebuie menţionat că este vorba de toate tipurile de conturi de care poate dispune un client, indiferent dacă sunt în lei sau în valută, iar informaţiile furnizate se vor referi inclusiv la modificările survenite după data deschiderii contului cu privire la cel puţin un element de structură din formatul de raportare pus la dispoziţie de către ANAF.

Totodată, instituţiile de credit vor fi obligate, ca la solicitarea organului fiscal central, să comunice, pentru fiecare titular care face subiectul solicitării, toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum şi informaţiile şi documentele privind operaţiunile derulate prin respectivele conturi.

În acest fel, la nivelul ANAF, se va constitui o bază de date care va fi valorificată în scopul identificării evaziunii fiscale, dar şi în scopul eficientizării activităţii de executare silită.

Pe lângă bănci, şi cazinourile, notarii, avocaţii şi agenţii imobiliari vor avea obligaţia să raporteze zilnic către ANAF tranzacţiile care depăşesc 5.000 de euro!

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.