Fostul primar al Bacăului, achitat în dosarul tentativei de abuz în serviciu

Fostul primar al Bacăului, achitat în dosarul tentativei de abuz în serviciu

Romeo Stavarache, fost primar al municipiului Bacău, a fost achitat miercuri, 19 aprilie, de Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul „Apartamentul”, în care a fost judecat pentru tentativă de abuz în serviciu, după ce a fost acuzat de atribuirea ilegală a unui apartament.

Sentinţa magistraţilor de la Curtea de Apel Alba Iulia este definitivă.

În octombrie 2015, Romeo Stavarache fusese condamnat, în primă instanţă, de Tribunalul Bacău la o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru acuzaţia de tentativă de abuz în serviciu stipulată într-un dosar privind alocarea ilegală de apartamente.

Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi Gheorghe Muntianu, acuzat de tentativă la abuz în serviciu, uz de fals şi conflict de interese. Totodată, Tribunalul Bacău l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pe Gavril Pircu, director executiv al Direcţiei patrimoniu din cadrul primăriei, învinuit de tentativă la abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii subliniau faptul că Gheorghe Muntianu şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, repartizându-şi o locuinţă din fondul locativ de stat aflat în administrarea Consiliului Local Bacău, în vederea achiziţionării acesteia. Prin aceasta, funcţionarul urmărea să obţină, potrivit procurorilor, „un avantaj patrimonial” prin achiziţionarea la un preţ derizoriu. Tranzacţia nu s-a efectuat, formalităţile de vânzare-cumpărare a apartamentului fiind oprite.

La data de 13 iunie 2008, (Georghe Muntianu) a întocmit şi semnat documentul prin care şi-a repartizat, în vederea închirierii, un apartament compus din 2 camere situat în Bacău, locuinţă din fondul locativ de stat. Aceasta în condiţiile în care Comisia socială nu întocmise ordinea de prioritate a solicitanţilor de locuinţe şi în lipsa unei hotărâri a Consiliului Local Bacău prin care să-i fie repartizată o locuinţă socială sau din fondul locativ de stat. La aceeaşi dată, şi-a verificat propria cerere prin care solicita repartizarea unei locuinţe, confirmând că îndeplineşte condiţiile legale pentru a fi aprobată, în împrejurările în care la cerere nu erau ataşate documente care să ateste venitul obţinut şi, mai mult, nu îndeplinea condiţia de venit pentru accesul la locuinţă socială sau din fondul locativ de stat, prevăzută de lege”, se arăta în rechizitoriul DNA Bacău.

Procurorii au mai consemnat faptul că în aceeaşi zi, în calitate de director executiv al Direcţiei patrimoniu, Gavril Pircu a semnat pentru subalternul său, Gheorghe Muntianu, repartiţia apartamentului menţionat, iar Stavarache, în calitate de primar al municipiului Bacău, a aprobat-o.

Conform procurorilor, „la data de 01.08.2008, între Municipiul Bacău, prin primar, şi inculpat a fost încheiat contractul de închiriere având ca obiect locuinţa menţionată (…) Ulterior, Muntianu Gheorghe a formulat şi o cerere de cumpărare a apartamentului înregistrată la Primăria Bacău la 06.01.2009, la care a depus o adeverinţă, fără dată, emisă de o Asociaţie de Proprietari. În cuprinsul acestui înscris se menţionează, în mod nereal, că Muntianu Gheorghe nu are debite, deşi în perioada respectivă acumulase datorii aferente apartamentului respectiv. Adeverinţa a fost folosită în vederea dovedirii îndeplinirii condiţiilor de cumpărare a locuinţei”.

Pe 25 februarie 2009, primarul Romeo Stavarache a aprobat încheierea contractului de vânzare-cumpărare, ca urmare a solicitării formulate de Gheorghe Muntianu în cadrul audienţelor, deşi cererea acestuia, au mai spus procurorii, nu fusese verificată de compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Bacău, iar la acest document nu au fost anexate înscrisurile care dovedeau calitatea de chiriaş şi îndeplinirea obligaţiilor rezultate din această calitate.

Toate acţiunile inculpatului Muntianu Gheorghe au fost subsumate scopului urmărit de acesta, respectiv cumpărarea unei locuinţe din fondul locativ de stat al Municipiului Bacău, la un preţ derizoriu. Formalităţile de vânzare-cumpărare au fost însă oprite ca urmare a demarării cercetărilor în cauză. Începând cu data de 30.09.2012, Primăria municipiului Bacău a procedat la rezilierea contractului de închiriere nr. 220306/01.08.2008”, au mai arătat procurorii DNA Bacău.

Dosarul a ajuns în apel la Alba Iulia prin strămutare, la cererea lui Stavarache.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.