Fructele, legumele şi cartofii s-au scumpit cel mai mult

Fructele, legumele şi cartofii s-au scumpit cel mai mult

Legumele, cartofii, fructele proaspete şi conservele de legume s-au scumpit cel mai mult în luna ianuarie 2016, comparativ cu decembrie 2015, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În ianuarie:

– preţul cartofilor a crescut cu 3,9%

– preţul legumelor şi conservelor de legume a crescut cu 3,07%

– preţul fructelor proaspete a crescut cu 2,34%

– preţul uleiului a crescut cu 1,34%

– preţul citricelor şi al fructelor meridionale a crescut cu 1,41%

În ceea ce priveşte scăderile de preţuri, acestea s-au înregistrat la serviciile de apă, canal, salubritate cu 6,9%, la gaze cu 3,23%, la combustibili cu 3,07%, la CFR cu 3,19% sau la energie electrică cu 2,94%.

La produsele alimentare, scăderi au fost la ouă – 1,28%, vin – 1,84%, ţuică, rachiuri şi alte băuturi – 2,05% şi bere – 1,33%.

Indicele preţurilor de consum a fost de – 2,1% în luna ianuarie 2016 comparativ cu ianuarie 2015.

Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de -3% pentru finalul lunii martie 2016, cu un interval de incertitudine de +/-0,6%, se arată în datele publicate pe site-ul instituţiei.

Pentru 2017, Banca Naţională a prognozat o inflaţie de 3,4%, la finele anului.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.