Galaxie supermasivă – imaginea săptămânii la NASA

Galaxie supermasivă – imaginea săptămânii la NASA

Galaxia spiralată NGC 4845, o structură cosmică supermasivă, aflată la aproximativ 65 de milioane de ani lumină distanţă în constelaţia Fecioarei, a fost fotografiată prin intermediul telescopului spaţial Hubble pentru agenţiile spaţiale NASA şi ESA.

Orientarea structurii galactice arată că este vorba de o galaxie spiralată. Un disc plat înconjoară strălucitorul nucleu galactic în centrul căruia se află o gaură neagră supermasivă.

Existenţa unei găuri negre centrale într-o galaxie atât de îndepărtată este confirmată prin observarea efectului gravitaţional pe care gaura neagră îl exercită asupra stelelor din nucleul galactic. Aceste stele se mişcă mult mai rapid în jurul centrului galactic decât ar fi făcut-o dacă în acea zonă nu s-ar fi aflat o gaură neagră supermasivă.

În cazul galaxiei NGC 4845 masa găurii negre centrale a fost estimată la câteva sute de mii de ori masa Soarelui.

În cursul anului 2013 astronomii au observat o explozie violentă în centrul galaxiei NGC 4845, provenită de la gaura neagră centrală ce tocmai devora un obiect de multe ori mai masiv decât planeta Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar.

sursa foto: nasa.govgalaxie supermasiva

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.