Gheorghe Nichita: „Îi voi reprezenta în continuare pe membrii PSD…”

Gheorghe Nichita: „Îi voi reprezenta în continuare pe membrii PSD…”

Gheorghe Nichita (primarul Iașiului în perioada 2003 – 2016) a susținut ieri, 23 octombrie, o conferință de presă în care a anunțat că s-a înscris în PRU și că va candida din partea acestui partid (pe care-l va și conduce) la Camera Deputaților. Totodată, după mai bine de un an, Gheorghe Nichita a rupt tăcerea și, într-un interviu acordat Ziarului de Iași, a vorbit pentru prima dată despre PSD și despre Mihai Chirica, lansând câteva atacuri extrem de dure la adresa unora din oamenii pe care i-a propulsat în politică.

Prezentăm mai jos fragmente din acest interviu, așa cum a fost el publicat în Ziarul de Iași!

„ZDI: „V-ați simțit trădat de PSD după ce DNA a început anchetele în cazul dvs.? Credeți că acest partid v-a rămas dator în vreun fel? Ați rămas dvs. Dator PSD în vreun fel?

Gheorghe Nichita: Eu am să fac doar o simplă comparație. În 2006 începuse urmărirea penală în dosarul Palas. Eram vicepreședinte al PSD, președinte era Mircea Geoană, secretar general era Liviu Dragnea. Erau foarte mulți în conducere, Ion Iliescu, Adrian Năstase, ș.am.n.d Am fost și am explicat, a fost atunci un scandal de presă, țineți foarte bine minte, și i-am întrebat dacă trebuie să mă suspend din funcția de vicepreședinte de partid, președinte la Iași șamd. Cea de primar, nu: trebuia să stau și să răspund. Și mi-au spus: „nu, există prezumția de nevinovăție”. Lucrurile s-au mai nuanțat de atunci până acum, nu mai e aceeași situație, Codul Penal s-a schimbat, e vorba de măsuri preventive, rețineri, șamd. Înțeleg, și am înțeles de la bun început, că nu trebuie să trag partidul după mine. Din acest motiv, mi-am cerut suspendarea din funcția de vicepreședinte și președinte al organizației județene. Am dat mandatul domnului Lupu, a fost ales de către Comitetul Executiv Județean, și a, ieșit din jocul politic. După primul dosar s-au conturat lucrurile și s-a văzut care e situația, inclusiv la discuții cu Liviu Dragnea la București, mi-a spus foarte clar: „Te rog să revii la Iași și să preiei partidul”. Ce s-a întâmplat cu Liviu Dragnea după ce s-a întors din concediu, că a spus că ar fi bine să nu mai preiau partidul, nu mai știu. Poate știe dânsul. Ce s-a întâmplau cu Liviu Dragnea după aceea și cu deciziile PSD de a fi alungat complet, izolat și apoi alungat complet din orice acțiune a PSD, nu știu ce s-a întâmplat. Nu vă pot răspunde eu. Practic, această izolare și alungare a fost foarte directă și foarte fățișă. La alegerile locale nu m-am implicat și am spus să-i las în pace. Când e vorba despre parlamentare,nu pot să mai stau, pentru că se vede foarte clar că PSD  are un trend foarte clar și, inclusiv Liviu Dragnea, nu Victor Ponta prim-ministru, inclusiv Liviu Dragnea, că partidul are o anumită linie și renunță la foarte mulți oameni, și cred că nu pot sta deoparte din două motive. O dată, pentru că foarte mulți oameni îmi cer să revin în politică, și să revin în forță pentru că am ce spune și i-am reprezentat, și știu că îi pot reprezenta în continuare. Câți sunt, nu știu să cuantific, la alegeri o vor spune…

ZDI: Deci ați simțit o trădare din partea PSD?  

Gheorghe Nichita: …și al doilea lucru care mă face să trec aici, pentru că PRU a venit și mi-a spus „hai să candidezi”. Dvs. cum ați numi atunci când , după nouă ani…

ZDI: Nu știu, eu vă întreb.

Gheorghe Nichita: Facem un dialog, eu sunt sătul de interogatorii. Hai să fim oameni care să dialogăm, eu nu mai vreau o presă care să fie exact  cum sunt anchetatorii la DNA.

ZDI: Presa nu face anchete la interviu, vorbim și punem întrebări.

Gheorghe Nichita: Aș prefera să dialogăm, Da, înțeleg asta, dar toate au o.., și v-am răspuns cum știu eu. Dvs., tot sunteți cel cu întrebările, cum ați categorisi pe cei care, de fapt, vă dau deoparte complet după ce ai scris istorie pentru PSD pentru Moldova? Nichita a fost stâlpul PSD din 2004 până în 2012, când a venit USL și au mai câștigat apoi primăriile de la Botoșani, apoi din nou au pierdut-o, au mai câștigat CJ-ul de la Neamț, în rest nimic, ce câștigaseră? În 2004 Primăria Iași era câștigată de Nichita ca pesedist și Vasluiul, în rest nimic, era gol în jur. Ani de zile ții stindardul PSD pe toată Moldova și apoi ești alungat efectiv la gunoi? Deci, nu sunt supărat pe membrii PSD, deloc, eu cu membrii PSD am dialog în continuare, mă uit în ochii lor, voi fi în continuare partenerul lor. Îi vor reprezenta în continuare pe membrii PSD pentru că mă vor vota unii dintre ei, asta fără doar și poate. Dar pe cei care astăzi conduc cum conduc PSD, sunt efectiv oameni care trădeazi și partidul, și trădează inclusiv crezul acestui partid. Asta cred eu.

ZDI: Inclusiv la Iași?

Gheorghe Nichita: Inclusiv la Iași. Am auzit că fac reforme. Care reforme? Reforme cu cine? Că ei sunt în primul rând reforma în partid, eu i-am pus acolo pe fiecare în parte. Care reformă?”

„Nu am intrat în această campanie pentru ca să văd neapărat numai ce face Mihai Chirica. Văd de ceva timp ce se întâmplă în oraș, și nu cred că numai Mihai Chirica este vinovat aici. Orașul parcă moare. Parcă nu mai există. Sigur, dacă asta vrem noi să fim, asta vom fi. Văzând ceea ce se întâmplă în oraș, de asta intru la parlamentare. Văzând că nimeni nu mai vine la Iași, nimeni nu mai e interesat de Iași, nu mai văd pe nimeni să spună, să se bată pentru autostradă. Văd ce scandal este cu spitalul regional și nu există o fermitate foarte clară. Nu văd alte proiecte de investiții, deși am lăsat foarte multe proiecte acolo (la Primăria Iași – n.r.). Deci, cel care conduce Primăria astăzi și cei care conduc astăzi Primăria au încă proiecte pentru mulți ani de zile. Dacă măcar pe alea le-ar îndeplini, ar fi foarte bine, și sper să le îndeplinească”.

„Nu pot să regret nimic din ceea ce am făcut, pot să analizez acasă, asta e situația, asta am avut la îndemână, asta am crezut, și am să spun de ce nu regret. Pentru că eu îi știam și calitățile lui Mihai Chirica, și nu numai ale lui, și ale lui Iacoban, și ale domnului Lupu, dar știam și defectele fiecăruia dintre ei, că am lucrat foarte mult timp cu dânșii. În schimb, nu puteam să judec un proiect de viitor fără ca Nichita să existe undeva. Pentru că exista o continuitate. Continuitatea era să mă duc, spre exemplu în Parlament și să am o funcție foarte importantă în partid la centru și să am o funcție importantă, poate, într-un viitor guvern. Atunci, multiplicam, să spunem, sprijinul pe care-l putea acorda. Și aveam cum colabora, nu era aceeași atitudine care este astăzi. Ar fi fost o altă atitudine dacă existam acolo, o atitudine în care să lucrăm în echipă în continuare, unde își asuma răspunderi fiecare pe zona pe care o avea în responsabilitate și să conjugăm eforturile între noi ca să putem face mai mult și mai bine. Eu aș îmi imaginam proiectul în viitor, și atunci, sigur, că dacă iese… nu aveam cum să-mi imaginez că în România se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani. Nu aveam cum să-mi imagineze că în România poți să nu mai exiști aproape deloc”.

Întrebat dacă l-a votat pe Mihai Chirica, Nichita răspunde: „Nu, nu l-am votat. Vă dați seama, când omul care striga tot timpul că face reformă în partid împotriva lui Nichita, să mă duc să-l votez? E chiar culmea. Nu am votat pe nimeni, e prima dată când nu votez”.

Sursa: Ziarul de Iași

Un comentariu la "Gheorghe Nichita: „Îi voi reprezenta în continuare pe membrii PSD…”"

  1. VERONA VALEANU   24/10/2016 at 12:04 pm

    NU A-TI INVATAT CA FACEREA DE BINE E FUTRE DE MAMA ???

    Răspunde

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.