Gheorghe Nichita: „Știu că sunt nevinovat și că e un dosar efectiv comandat”

Gheorghe Nichita: „Știu că sunt nevinovat și că e un dosar efectiv comandat”

Fostul primar al Iașiului, Gheorghe Nichita, a declarat, luni, 13 noiembrie, că decizia judecătorilor de a-l condamna în dosarul UTI, este „nedreaptă” și o va ataca cu recurs.

„Mi se pare o decizie nedreaptă. Cumplit de nedreaptă, motiv pentru care avocații mei au făcut apel azi. Sigur, așteptăm să vedem motivația judecătorului, pentru a ne construi apărarea pe mai departe. Știu că sunt nevinovat și că e un dosar efectiv comandat”, a declarat Gheorghe Nichita pentru Agerpres.

Întrebat de cine a fost comandat, fostul primar de Iași a replicat: „Cine conduce România asta? Nu mai contează. Nu comentez mai mult că n-are sens”, a declarat Gheorghe Nichita.

Fostul primar a spus că, în ciuda deciziei date de instanța de judecată, deocamdată încă mai are dreptul la muncă. „Cei de la Consiliul Județean, dacă vor să rămân în continuare cu ei, îi ajut. Dacă nu, atunci o să iau decizia necesară. Deocamdată, decizia instanței nu e definitivă, ea fiind în primă instanță. Depinde de cei de la Consiliul Județean ce vor. Unde să mă duc? Trebuie să mănânc o bucată de pâine. Cel care este cercetat, judecat sau în primă instanță condamnat i se pune sechestru pe tot, nu poate face împrumut la bancă, nu poate să dezvolte niciun fel de activitate. Privaților le e frică să te angajeze, pentru a nu fi urmăriți de organele judiciare. Ești expus să mori de foame. Nu poți face niciun fel de activitate. Pentru mine, e important să fiu util. Sunt vremuri și vremuri, dar asta nu mă demobilizează să spun oamenilor că sunt nevinovat”, a declarat fostul primar al Iașiului.

Gheorghe Nichita a fost condamnat, de Tribunalul București, la 4 ani închisoare cu executare pentru luare de mită. Judecătorii au mai decis că Nichita nu are dreptul de a fi ales în autorități publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de primar pe o perioadă de 3 ani după executarea închisorii. Decizia nu este definitivă.

În același dosar, omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu a fost condamnat la 8 luni închisoare cu suspendare pentru dare de mită, cu un termen de încercare de 2 ani și 8 luni.

Totodată, omul de afaceri ieșean Gabriel Mardarasevici a fost condamnat la un an de închisoare (pedeapsa principală) pentru dare de mită. Ca pedeapsă accesorie, lui Mardarasevici i s-a interzis dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii. Judecătorul a decis suspendarea sub supraveghere a pedepsei principale de 1 an de închisoare pe o durată de 3 ani. Pe durata termenului de încercare, Mardarasevici trebuie să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Iași; să anunțe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință și orice deplasare care depășește 8 zile, precum și întoarcerea; să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă; să comunice informații de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existență.

Mihail Tănăsescu a fost condamnat la 8 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 2 ani și 8 luni.

Instanța a dispus confiscarea sumei de 71.214 lei de la Gheorghe Nichita, bani primiți efectiv ca mită de fostul primar, fiind menținut sechestrul asigurător instituit pe bunurile acestuia.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.