Iaşiul va avea bancă de sânge şi celule umane

Iaşiul va avea bancă de sânge şi celule umane

Guvernul României a alocat joi, 27 aprilie, peste 30 de milioane de lei pentru 4 bănci de sânge, ţesuturi şi celule umane în Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

Suma de 30 de milioane de lei a fost alocată pentru 2017 şi 2018. „Suma este necesară Ministerului Sănătăţii în vederea îndeplinirii obiectivelor din cadrul unui proiect mai vechi PHARE. E vorba de lucrări de construcţii şi dotări cu echipamente pentru patru bănci de sânge, ţesuturi şi celule umane în Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu, la Palatul Victoria. Ea a afirmat că „România are o reală problemă în ceea ce priveşte existenţa acestor bănci de sânge, ţesuturi umane şi celule”.

Banii vor fi alocaţi din bugetul aprobat al Ministerului Sănătăţii, prin virări de credite bugetare de la celelalte tipuri de cheltuieli din cadrul aceluiaşi capitol, astfel: pe anul 2017 vor fi alocaţi 29,78 milioane lei şi 0,32 milioane lei pentru 2018, arată Executivul.

Tot în şedinţa de joi, 27 aprilie, Guvernul a aprobat şi extinderea listei medicamentelor compensate şi gratuite. „Încă cinci molecule au fost incluse pe această listă. E vorba de medicamente destinate pacienţilor cu hepatite cronice, tuberculoză şi boli rare în special din spectrul cardiologic”, a mai anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În prezent, în cadrul sistemului de asigurări de sănătate din România, persoanele care deţin calitatea de asigurat pot beneficia de medicamente, cu sau fără contribuţie personală, din lista cuprinzând denumirile comune internaţionale, pe bază de prescripţie medicală, arată Executivul.

Decontarea celor cinci noi denumiri comune internaţionale se face cu încadrarea în bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate aprobat pentru 2017.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.