Ieșenii, interesați să-şi cumpere vechime în muncă

Ieșenii, interesați să-şi cumpere vechime în muncă

Peste 1.000 de ieșeni au ales să-și cumpere vechime în muncă.

Numărul acestora s-a triplat comparativ cu luna februarie, când doar 350 de ieşeni depuseseră dosare la Legea 186/2016. Cei care doresc perioada maximă vor trebui să achite, la venitul minim pentru care se pot plăti aceste asigurări, aproximativ 15.500 de lei.

Valoarea maximă care se poate lua în calcul pentru plata asigurării este de cinci ori valoarea salariului mediu brut în vigoare pentru respectiva perioadă. Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut.

Actul normativ oferă posibilitatea asigurării pentru cel mult cinci ani anteriori datei la care se încheie contractul, cu condiţia ca doritorul să nu fie deja ieşit la pensie şi să nu fi fost asigurat în sistemul public de pensii în perioada solicitată.

Cei care doresc să beneficieze de prevederile legii o mai pot face până la data de 28 decembrie. Teremenul de aplicabilitate a actului normativ expiră pe 31 decembrie, însă în condiţiile în care zilele de 30 şi 31 decembrie nu sunt lucrătoare, şefii CJP Iaşi le recomandă acestora să o facă până pe 28 decembrie, ziua când va fi închis anul bugetar.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.