Imaginea săptămânii la NASA

Imaginea săptămânii la NASA

Această imagine, obţinută prin intermediul telescopului Hubble, arată un super-cluster stelar tânăr, cunoscut sub numele de Westerlund 1, situat la doar 15.000 de ani-lumină depărtare în vecinătatea Căii Lactee.

În timp ce studiau şi clasificau stelele ce formează clusterul, astronomii au descoperit că Westerlund 1 găzduieşte o stea enormă. Iniţial numită Westerlund 1-26, această stea este un supergigant roşu (deşi uneori este clasificată ca fiind o stea hipergigantă), cu o rază de peste 1.500 de ori mai mare decât a Soarelui. Dacă Westerlund 1-26 ar fi plasată unde se află Soarele în sistemul nostru solar, aceasta s-ar extinde dincolo de orbita lui Jupiter.

Se crede că majoritatea stelelor din clusterul Westerlund 1 s-au format în timpul aceluiaşi proces, ceea ce înseamnă că au vârste şi compoziţii similare. Clusterul este relativ tânăr din punct de vedere astronomic: la aproximativ trei milioane de ani este un copil în comparaţie cu Soarele, care are o vechime de aproximativ 4,6 miliarde de ani.

stea gigant

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.