În 100 de grame de salam de vară se găsesc 37 de grame grăsimi!

În 100 de grame de salam de vară se găsesc 37 de grame grăsimi!

Asociaţia Pro Consumatori, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor, a analizat 20 sortimente salam de vară. Studiul a făcut parte din Campania Naţională de Informare şi Educare: „Să învăţăm să înţelegem eticheta!”, prin care experţii Asociaţiei Pro Consumatori (APC) îşi propun să-i înveţe pe consumatori să înţeleagă eticheta produselor astfel încât aceştia să facă achiziţii în cunoştinţă de cauză.

Concluziile analizei:

* La 30% din sortimentele analizate nu se regăseşte carnea de vită în reţeta acestora.

* La numai 25% dintre produsele analizate se menţionează tipul de fum folosit la afumarea acestora şi anume fum natural obţinut din lemn de fag. Acest lucru ne îndreptăţeşte să credem că la celelalte produse s-a utilizat fum lichid, care de cele mai multe ori este injectat în masa produsului pentru a potenţa gustul, mirosul şi a creşte termenul de valabilitate.

* Fumul lichid conţine gudron, hidrocarburi aromatice policiclice şi alte substanţe chimice care pot afecta ficatul, pancreasul şi chiar pot genera anumite forme de cancer.

Salamul de vară, aşa cum ne spune şi denumirea, a fost gândit pentru consum în sezonul cald: suficient de rezistent la temperatura mai ridicată a verii, suficient de uscat pentru a rămâne ferm şi elastic, cu structură plăcută, fără grăsime migrată din membrană. Consumat la temperatura ambiantă ori uşor prăjit (cum este potrivit să procedăm dacă nu am avut posibilitate de păstrare la rece), este pretabil pentru nenumărate variante de alcătuire a unei gustări, de la consumul simplu, cu pâine, la variante sofisticate, alături de felurite legume, pastete etc.

Între preparatele din carne, face parte din categoria celor cu structură tipică, fierte şi dublu afumate. Se prepară şi se prezintă în formă de baton („rudă“) cu diametru de circa 45-50 mm diametru, cu lungimea de circa 20-40 cm şi masa de circa 500 g. Ca urmare a afumării şi a uscării moderate din finalul procesului de preparare, suprafaţa rămâne continuă dar cu numeroase denivelări scurte, poziţionate în lungime, generate de contragerea umpluturii din membrane.

Se prepară din carne (pulpă) de porc şi de vită, în proporţii egale, la care se adaugă circa 20% masă de slănină proaspătă şi condimente (sare, piper, boia, usturoi, chimen, dar şi puţină silitră ori salpetru (circa unu la mie), care sunt săruri ale azotului adăugate, după tradiţia germană, cu scop de conservare şi de păstrare a culorii roşii specifice).

Prepararea tradiţională presupunea frământarea la rece a cărnii tocate şi a slăninei, în etape alternate cu timpi „de odihnire“ care durau câteva zile, apoi tragerea în membrane de porc sau de vită, afumare, fierbere, şi iar afumare şi uscare moderată. Astfel preparat, salamul de vară se poate păstra la rece (10-12 grade Celsius) circa 30 de zile sau chiar mai mult, fără riscul pierderii calităţii (modificarea gustului plăcut, a aromei, a consistenţei, a stabilităţii chimice).

Top 10 sortimente de salam de vară după preţul per kilogram:

  1. Cris-Tim (Matache Macelaru – salam de vară uscat) – 45,90 lei
  2. Cris – Tim (Gostat – salam de vară uscat) – 33,80 lei
  3. Aldis (salam de vară uscat) – 32,10 lei
  4. Agricola (salam de vară uscat extra) – 31,40 lei
  5. Caroli (salam vară uscat) – 28,15 lei
  6. Caroli (Campofrio) – 27,83 lei
  7. Jumbo Com (banat bun – salam de vară extra) – 27,74
  8. Goodies Meat (Pikok) si C+C – 25,69 lei
  9. Fox (salam de vară extra) – 23,73 lei
  10. Meda (salam vara)– 21,98 lei

Top 10 sortimente de salam de vară după conţinutul total de grăsimi din 100 grame produs:

  1. Cris-Tim (Gostat) – 37,07 grame, din care 15,85 grame grăsimi saturate
  2. Aldis – 37 grame, din care 18 grame grăsimi saturate
  3. Agricola – 34 grame, din care 10 grame grăsimi saturate
  4. Fox (salam de vară extra) – 33,59 grame, din care 12,74 grame grăsimi saturate
  5. Cris- Tim (salam de vara) – 33,55 grame, din care 13,86 grame grăsimi saturate
  6. Fox (salam de vara) – 32,34 grame, din care 12,37 grame grăsimi saturate
  7. Goodies Meat (Pikok), Auchan si Jumbo (banat bun) – 30 grame, din care 11 grame grăsimi saturate (Pikok), respectiv 11,5 grame grăsimi saturate (Auchan) si 11,7 grame grăsimi saturate (banat bun)
  8. Carrefour – 29,5 grame, din care 10,3 grame grăsimi saturate
  9. Caroli (salam de vară extra) – 28,5 grame, din care 11,5 grame grăsimi saturate
  10. Caroli (Campofrio) – 27,5 grame, din care 10,8 grame grăsimi saturate

     

Top 10 sortimente de salam de vară după valoarea energetică din 100 grame produs:

  1. Cris –Tim (Gostat) – 422 kcal
  2. Aldis – 406 kcal
  3. Agricola – 382,4 kcal
  4. Fox (salam vara extra) – 378 kcal
  5. Goodies Meat (Pikok) – 348 kcal
  6. Cris – Tim (Matache Macelaru) – 341,1 kcal
  7. Jumbo (banat bun) – 340 kcal
  8. Auchan – 332 kcal
  9. Carrefour – 329 kcal
  10. Caroli (Maestro) – 328 kcal

Top 10 sortimente de salam de vară după conţinutul de sare din 100 grame produs:

  1. Cris-Tim (Matache Macelaru) si Pikok – 3 grame
  2. Cris-Tim (Gostat) – 2,84 grame
  3. Aldis si Jumbo (banat bun) – 2,8 grame
  4. Cris-Tim – 2,55 grame
  5. Meda, Carrefour, Auchan si Caroli (Maestro) – 2,5 grame
  6. Fox (salam de vara) – 2,48 grame
  7. Fox (salam de vara extra) – 2,41 grame
  8. CIA Aboliv (Apetit) si Caroli (Campofrio) – 2,2 grame
  9. Agricola – 2 grame
  10. Kaufland – 1,5 grame

     

Salamul de vară face parte din categoria produselor din carne fierte si dublu afumate. La fabricarea salamului de vară se utilizează doar carne de porc, carne de vită, slănină, condimente, sare, fiind interzisă folosirea cărnii separate mecanic, a organelor de porc sau vită, şi a amidonului. Recomand consumatorilor să evite consumul acelor sortimente care conţin peste 2,5 grame sare şi peste 30 grame grăsimi în 100 grame produs. Având în vedere conţinutul ridicat de sare şi de grăsimi din unele sortimente, salamul de vară nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor şi a adulţilor cu sindrom metabolic şi boli asociate acestuia. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate, aspectul produsului şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare” – conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.

Sursa: http://www.apc-romania.ro

Textul integral poate fi citit aici: http://www.apc-romania.ro/ro/i-37-grame-grasimi-si-3-grame-sare-in-100-grame-salam-de-vara/NDY1LTE.html

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.