În 20 de ani, România va rămâne fără ţiţei

În 20 de ani, România va rămâne fără ţiţei

La producţia medie anuală din ultimii ani (3,9 milioane tone) şi în condiţiile unui declin anual constant al rezervelor sigure de 5% şi o rată de înlocuire de 5% pentru rezervele de ţiţei şi condensat, rezervele actuale de ţiţei ale României se vor termina în circa 20 de ani, potrivit primei părţi din Strategia Energetică Naţională publicată pe 26 februarie de Ministerul Energiei.

În ultimii 5 ani, producţia internă de ţiţei a scăzut constant, cu 2%, iar previziunile pentru următorii 5 ani vorbesc despre o accentuare a declinului, precizează documentul citat.

Majoritatea zăcămintelor de ţiţei din România sunt zăcăminte mature, cu un grad mare de depletare, a căror menţinere în producţie necesită un volum mare de investiţii şi cheltuieli de operare. În ultimii 5 ani s-a renunţat la 32 zăcăminte mature de ţiţei, considerate neeconomic de exploatat.

Pe termen scurt şi mediu, rezervele sigure de ţiţei pot fi majorate prin introducerea de noi tehnologii, care să conducă la creşterea gradului de recuperare în zăcămintele existente, iar pe termen mediu şi lung, prin dezvoltarea proiectelor de explorare a zonelor de adâncime (sub 3.000 m), a celor onshore cu geologie complicată şi a zonelor offshore din Marea Neagră, îndeosebi a zonei de apă adâncă (sub 1.000 m).

La începutul anului 2015, rezervele dovedite de ţiţei ale României se situau la 38,678 milioane de tone.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.