În judeţul Iaşi sunt 40.000 de diabetici. Câţi dintre aceştia chiar suferă de diabet?

În judeţul Iaşi sunt 40.000 de diabetici. Câţi dintre aceştia chiar suferă de diabet?

Societatea de Nutriţie din România, în parteneriat cu Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a organizat cursul despre diabetul zaharat „Diamond”, care s-a adresat medicilor de diverse specialităţi.

Potrivit specialiştilor, diabetul zaharat, obezitatea, dislipidemiile şi alte boli de nutriţie şi metabolism sunt într-o continuă ascensiune. Diabetul a ajuns maladia cu cea mai mare creştere, o adevărată epidemie. Numărul persoanelor cu diabet a crescut de la 108 milioane în 1980 la 422 milioane în 2014. Prevalenţa globală a bolii printre adulţii peste 18 ani a crescut de la 4,7%, în 1980, la 8,5% în 2014. Creşterea cea mai mare a fost în ţările sărace sau în curs de dezvoltare. În România creşterea a fost aceeaşi.

În judeţul Iaşi, dacă în 1990 erau înregistraţi 1.700 diabetici, astăzi în registrul centrului judeţean sunt înscrişi aproape 40.000 oameni cu diabet zaharat”, au subliniat reprezentanţii Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Iaşi.

Diabetul zaharat este cauza cea mai frecventă de orbire, amputaţii ale membrelor inferioare, insuficienţă renală şi accidente vasculare, coronariene sau cerebrale.

Centrul ieşean a fost înfiinţat în 1996 şi a devenit funcţional în ianuarie 1997, cu 40 de paturi la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Centrul este coordonat de la înfiinţare de profesorul Mariana Graur, medic primar diabet-nutriţie, după cum afirmă ZDI.

Nu vrem să contestăm aceste date (nici nu suntem în măsură să o facem), însă „zvonurile” pe care le-am tot auzit în ultima perioadă ne determină să ne întrebăm dacă într-adevăr sunt chiar atât de mulţi bolnavi… Mai mult, chiar toţi pacienţii care ajung la Clinica de Diabet sunt supuşi întregului protocol de depistare a diabetului? Sau se mai sar nişte etape şi se pune un diagnostic… relativ?

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.