În noaptea de luni vom admira „super-extra-Luna” VIDEO

Luna, satelitul natural al Pământului, va oferi un spectacol inedit în noaptea de luni, fiind mai aproape, mai mare şi mai luminoasă decât a fost vreodată în ultimii aproape 70 de ani.

Denumit de NASA „super-extra-Luna”, evenimentul constă în producerea concomitentă a două fenomene astronomice – faza de lună plină se suprapune cu momentul în care astrul, a cărei orbită este uşor eliptică, se va afla cel mai aproape de Terra. Astfel, Luna va părea mult mai luminoasă şi mai mare decât în mod obişnuit.

Luna va atinge perigeul, punctul cel mai apropiat de Pământ, la ora 11.22 GMT şi va fi plină la ora 13.52 GMT. Ea va fi vizibilă, odată cu lăsarea întunericului, în toată lumea, precizează sursa citată.

O super-Lună poate fi cu până la 14% mai mare şi cu 30% mai luminoasă decât o Lună obişnuită la perigeul său”, potrivit NASA. Acest fenomen se repetă o dată la un an şi 48 de zile. Însă, luni, astrul se va afla la numai 356.509 km distanţă de Pământ.

Un eveniment asemănător a avut loc ultima oară la 26 ianuarie 1948, potrivit astronomului Pascal Descamps de la Observatorul Astronomic din Paris.

Următorul astfel de moment va avea loc la 25 noiembrie 2034.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.