Incendiu de proporții la Bacău. Groapa de gunoi arde de 3 zile UPDATE

Incendiu de proporții la Bacău. Groapa de gunoi arde de 3 zile UPDATE

Peste 30 de pompieri cu mai multe autospeciale acționează pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la groapa de gunoi a municipiului Bacău.

UPDATE marți, 15 august

Groapa de gunoi a Bacăului arde în continuu de 3 zile. Luni seara, la ora 21:00, ISU Bacău a făcut cel de al cincilea schimb de efective de pompieri, de la începutul misiunii de stingere. Pe parcursul întregii nopți, 22 de pompieri militari au încercat să stingă incendiul.

Potrivit căpitanului Andrei Grecu, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, pe muntele de deșeuri nu se mai văd „limbi de flăcări” și fumegă doar focarele de adâncime. Intervenția este îngreunată de mai mulți factori, unul foarte important este panta abruptă, de 75-85 de grade, aproape imposibil de abordat de pompieri.

Stratul de gunoi are 1-2 metri și în mod normal trebuie răscolit și căutat fiecare focar ascuns, dar e foarte greu, din cauza pantei. Mașinile de intervenție ale ISU sunt grele, există pericolul ca, înaintând, să se afunde, însă aici intervin utilajele primăriei, care se străduiesc să mențină practicabile căile de acces.

UPDATE luni, 14 august

O parte din groapa de gunoi a municipiului Bacău continuă să ardă mocnit de peste 48 de ore, deși pompierii au reușit să lichideze focarele de suprafață.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău susțin că există în continuare multe focare ascunse, pe o suprafață de peste un hectar, astfel încât deșeurile ard mocnit, degajând foarte mult fum care, în prezent, este dus de vânt spre comuna din sudul orașului.

În prezent, pompierii băcăuani se află la al patrulea schimb de la începerea intervenției, perioadă în care au acționat încontinuu cu șase sau șapte mașini de lucru cu apă și spumă.

Reprezentanții ISU nu au putut estima când va fi lichidat incendiul și nici nu s-au putut pronunța asupra cauzei declanșării acestuia.

Știrea inițială

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Bacău, Tiberiu Ciobanu, a declarat că incendiul s-a produs din cauza temperaturilor înalte. Locuitorii au fost sfătuiți să evite deplasările în zonă și să închidă ușile și ferestrele ca să nu pătrundă fum toxic.

Pe parcursul zilei, însă, incendiul s-a întețit din nou, iar suprafața pe care se manifestă s-a extins.

Este vorba despre ”un incendiu de adâncime, care se întețește ziua și fumegă noapte”, iar intervenția pompierilor este de durată.

Focul s-a extins pe aproape 5.000 de metri pătrați.

Pentru stingerea focului intervin 30 de pompieri cu 6 autospeciale.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.