Începe a 177-a stagiune la Teatrul Național Iași

Începe a 177-a stagiune la Teatrul Național Iași

Teatrul Național Iași este pregătit să înceapă cea de a 177-a stagiune. O stagiune bogată în evenimente, dedicată Centenarului Marii Uniri.

„Iașul a fost creuzetul acestei Mari Uniri. Prin rezistența, suferința, chinurile și umilința îndurate la Iași s-au pregătit marile victorii de la Mărășești, Mărăști și Oituz, s-a votat în Parlamentul găzduit temporar la Teatrul Național, Unirea Basarabiei, s-au pregătit Unirea cu Bucovina și Transilvania. Vrem să dedicăm două spectacole Iașului – capitala speranței, capitala de război a României și a Unirii Basarabiei cu România”, Cristian Hadji-Culea, director general al Teatrului Național Iași.

În deschidere, pe scena Sălii Mari, în data de 17 septembrie, de la ora 19.00, unul dintre cele mai iubite și mai premiate spectacole ale Naționalului ieșean, „Acasă, în miezul verii” de Tracy Letts, în regia lui Claudiu Goga. Spectacolul a fost selecționat la Festivalul Național de Teatru (București, 2014), a obținut Marele Premiu și Premiul pentru cel mai bun actor (Teodor Corban) la Festivalul de Dramaturgie Contemporană (Brașov, 2014).

Premiere în pregătire:

În pregătire, două piese românești celebre, două premiere care vor avea loc în luna octombrie, spectacole mult așteptate de publicul ieșean, în regia lui Ion Sapdaru și a Irinei Popescu Boieru.

* Ion Sapdaru a pornit lucrul, alături de o distribuție numeroasă, la premiera spectacolului „Chirița în provinție” de Vasile Alecsandri, eveniment extraordinar care va avea loc pe scena Sălii Mari.

* Irina Popescu Boieru propune publicului cunoscutul text al lui Horia Lovinescu, „Moartea unui artist”, premieră programată la Sala Studio.

Festivaluri:

Ca în fiecare toamnă, Teatrul Național participă la cele mai importante festivaluri românești de teatru. La sfârșitul lui septembrie, Naționalul ieșean continuă tradiția și joacă pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, cu spectacolele „Goldberg Show-Facerea lumii și alte întâmplări” (adaptare de Anca Măniuțiu după „Variațiunile Goldberg” de George Tabori traducere de Alexandru Al. Șahighian, regie Mihai Măniuțiu)  și „Seceta roșie” (după „Cartea foametei” de Larisa Turea, scenariul și regia aparținându-i lui Petru Hadârcă).

Proaspăt întors de la Chișinău, spectacolul „Goldberg Show-Facerea lumii și alte întâmplări” va participa la „Întâlnirile internaționale de la Cluj” organizate de Teatrul Național Cluj-Napoca, în perioada 5-8 octombrie.

Teatrul Național Iași va fi prezent și în acest an la renumitul Festival de Teatru de la București, desfășurat între 20 și 30 octombrie, cu spectacolul „Măcelăria lui Iov” de Fausto Paravidino,  în regia lui Radu Afrim.

În noiembrie, „Povestea păsării fără cuib”, spectacolul tinerei actrițe Ada Lupu, va urca pe scena Festivalului de teatru „Pledez pentru tine(ri)”, eveniment organizat de Teatrul Tineretului de la Piatra Neamț.

Biletele pentru spectacolele lunii septembrie sunt puse în vânzare la Agenția Teatrală (tel.0232 255999), pe www.eventim.ro și în magazinele partenere ale acestei platforme.program septembrie

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.