Începe festivalul Serile Filmului Românesc. Puncte atractive din program

Începe festivalul Serile Filmului Românesc. Puncte atractive din program

Festivalul Serile Filmului Românesc 2017, eveniment care se desfăşoară la Iaşi şi a ajuns la a VIII-a ediţie, începe pe 10 mai şi cuprinde pe agendă expoziţii, lansări de carte, concerte şi o secţiune cu filme pentru copii.

Potrivit unui comunicat al SFR 2017, prima zi a festivalului începe cu inaugurarea secţiunii cu filme româneşti pentru copii, secţiune care va purta numele Elisabetei Bostan, cea care decenii de-a rândul a marcat generaţii de copii cu filmele pe care le-a regizat. De miercuri, 10 mai şi până duminică, 14 mai, la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” din Iaşi, de la ora 13,00, pot fi vizionate filmele: „Zâmbet de soare” (1987), „Campioana” (1989), „Veronica se întoarce” (1973), „Tinereţe fără bătrâneţe” (1969) şi „Saltimbancii” (1981).

Pe agenda SFR figurează şi vernisajul „DIVINA TRAGEDIE” cu Ion Bârlădeanu, programat pentru miercuri la ora 16.00, în care se vor prezenta colaje cu imagini din filme, printre regizori şi invitaţi, expoziţia fiind programată pe toată durata festivalului.

Un alt eveniment special de pe agenda SFR îl reprezintă gala de aniversare Dorel Vişan la 80 de ani, intitulată „Portret de artist. O viaţă închinată frumosului”, programat să aibă loc vineri, 12 mai, ora 20,00, la Bojdeuca lui Ion Creangă din Ţicău.

La ceas de dublă aniversare, atunci când vom sărbători 180 de ani de la naşterea marelui scriitor Ion Creangă şi opt decenii de la naşterea marelui actor Dorel Vişan, vom viziona pelicula plină de poveste şi haz – Un bulgăre de humă (1989)”, se arată în comunicat.

În cadrul festivalului va avea loc şi lansarea de carte „Reconstituiri cu Ileana Popovici”, sâmbătă, 13 mai, ora 15,30, în foaierul Ateneului din Iaşi.

Lansarea cărţii va fi urmată de vizionarea filmului Pentru Patrie, de la ora 13,00, în Sala Mare de Spectacole Radu Beligan a Ateneului din Iaşi. Actriţa va discuta la final cu spectatorii despre filmul în care a jucat unul dintre rolurile sale de suflet, în filmul regizat de Sergiu Nicolaescu în 1978”, se arată în comunicat.

În cadrul SFR, Dorel Vişan şi Ionuţ Bogdan Ştefănescu vor susţine în faţa ieşenilor un concert de poezie mistică „Omul şi taina lui”, la Muzeul Mitropolitan, duminică, 14 mai, ora 19,00.

Pe durata festivalului va putea fi vizionată la Teatru FIX şi expoziţia de grafică „Memoria retinei gulagului românesc” a lui Radu Bercea.

Ediţia din acest an a Festivalului Serile Filmului Românesc îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu, iar ambasadorul cultural al festivalului este criticul de film Irina-Margareta Nistor.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.