Închisoare şi amendă gigant pentru creatorul virusului Gozi

Închisoare şi amendă gigant pentru creatorul virusului Gozi

Luni, 2 mai, o instanţă federală din New York l-a condamnat la 3 ani şi o lună de închisoare pe creatorul virusului informatic Gozi, într-un dosar în care au fost inculpaţi trei cetăţeni din Europa de Est, între care şi un român.

Potrivit Parchetului federal, cetăţeanul rus Nikita Kuzmin, de 28 de ani, a fost condamnat la 37 de luni de închisoare şi la plata unei amenzi de 6,9 milioane dolari.

Kuzmin, care a fost arestat în noiembrie 2010, a negociat cu Parchetul pe timpul investigaţiei şi a acceptat să se declare vinovat, în mai 2011, în schimbul unei reduceri a pedepsei.

Virusul Gozi, creat în 2007, s-a transformat într-unul din cele mai distructive din istoria informaticii, cu care s-au furat zeci de milioane de dolari”, potrivit autorităţilor.

Al doilea acuzat din dosar, letonul Deniss Calovskis, a fost condamnat de aceeaşi instanţă federală din New York la 21 de luni de închisoare, potrivit comunicatului Parchetului.

Al treilea acuzat, identificat ca Mihai Ionuţ Păunescu, alias „Virus”, de origine română, a fost arestat în România la finalul lui 2012, dar extrădarea sa în Statele Unite este încă în aşteptare.

Calovkis a fost angajat să dezvolte programe informatice pentru alterarea formei în care paginile de internet ale băncilor apăreau în computerele infectate de virus. Păunescu ar fi creat şi operat un sistem de servere securizate pentru accesul grupurilor de delincvenţi informatici, între care cel al creatorilor acestui virus.

Autorităţile judiciare americane i-au inculpat pe cei trei în ianuarie 2013, aceştia fiind acuzaţi că ar fi furat milioane de dolari, informaţii bancare din computere din Europa şi Statele Unite ale Americii.

Virusul a infectat circa 40.000 de calculatoare numai în SUA, inclusiv 160 aparţinând NASA, după cum arată documentele judiciare. Daunele rezultate se ridică la aproximativ 50 milioane dolari.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.