Înţelege cineva ce a scris presa despre descinderea DNA de la Consiliul Judeţean Iaşi?

Înţelege cineva ce a scris presa despre descinderea DNA de la Consiliul Judeţean Iaşi?

Bulibăşeală totală în presa ieşeană de astăzi. Am încercat să aflăm ce s-a întâmplat de fapt cu descinderea DNA de la Consiliul Judeţean Iaşi de ieri, 16 mai 2017. Nu mică ne-a fost surpriza să constatăm că informaţiile, nu numai că sunt contradictorii, dar sunt folosite mai mult pentru reglarea unor conturi decât pentru informarea cetăţenilor.

Peste toate tâmpeniile scrise tronează cele relatate de Aurel Dobaşu, de la Top Iaşi, care a fost atât de prins de dorinţa de a lovi în Maricel Popa încât a ignorat total comunicatul DNA. Bine, acum nu suntem chiar siguri dacă a fost vorba de ignorare sau lipsa capacităţii de înţelegere… Înclinăm totuşi spre cea de-a doua variantă, mai ales că sus-numitul Dobaşu are multe antecedente de acest gen la activ.

Dar, haideţi să nu ne grăbim şi să vă arătăm cam ce fel de presă aven în Iaşi.

Totul a plecat de la un comunicat scurt şi sec al DNA: „Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2016-2017. În cursul zilei de 16 mai 2017, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 15 locaţii, situate în judeţele Iaşi şi Suceava, din care două sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”.

La ceva timp după acest comunicat, Consiliul Judeţean Iaşi trimite, la rândul său, o explicaţie pentru cele întâmplate, spunând că „documentele preluate de procurori se referă la contracte de execuţie a lucrărilor de întreţinere a drumului judeţean 248 A (Iaşi-Voineşti-Ţibăneşti) încheiate cu firma SC Con Ted Company, contracte de servicii şi întreţinere curentă a drumurilor pe timp de iarnă, contractul având ca obiect «Lucrări de întreţinere pe timp de vară la drumurile judeţene pentru perioada 2015-2016», inclusiv corespondenţa cu firmele SC Enviro SRL, SC Con Ted Company şi SC Ted Company”. Au mai fost vizate şi documente referitoare la „acţiunile de Audit Public Intern dispuse de preşedintele Consiliului Judeţean, referitoare la lucrările de întreţinere la drumul judeţean 248A, precum şi la acţiunea de Audit a CJ pentru «Lucrări de întreţinere pe timp de vară a tronsonului de drum DJ 282 limita Iaşi – Movileni – Gropniţa».

Şi de aici a început nebunia. Ziarul de Iaşi, de exemplu, scrie: „Din noianul de informaţii adunate de Ziarul de Iaşi în cursul zilei de ieri, două par a fi contractele ce ar putea fi în vizor: unul de reabilitare a drumului Iaşi – Ţibăneşti şi un altul privind deszăpezirile pe parcursul a 4 ani. Valoarea acestora este de ordinul milioanelor de euro. Ambele au o legătură mai mică sau mai mare cu omul de afaceri Cornel Brânză, cel care controlează grupul TED Construct, grup abonat de ani buni la contracte ale CJ”. Acelaşi ziar mai spune că omul de afaceri Cornel Brânză, cel care controlează grupul de firme TED Construct, a evitat să spună clar dacă sediul firmei sale a fost vizitat de procurori, precizând că relaţia cu CJ, în acest moment, este cea dintre pârât şi reclamant – pe motivul lucrărilor de întreţinere la drumul Iaşi – Ţibăneşti, considerate defectuoase de către CJ”.

Nu de aceeaşi părere sunt însă cei de la BZI, care scriu: „Curios este însă că anchetatorii nu au vizat deloc firmele afaceristului respectiv (Cornel Brânză – n.r.), după cum au afirmat surse judiciare. Ba chiar nimeni nu l-a chemat pe acesta la audieri. În aceste condiţii, s-a văzut clar că şeful CJ a încercat sa deturneze atenţia şi de la celelalte subiecte ale percheziţiei”.

Site-ul bunadimineataiasi.ro găseşte o explicaţie la cele spuse de BZI. Sub titlul „Se strânge laţul în jurul BZI. Un alt apropiat BZI a intrat sub lupa DNA”, cei de la bunadimineataiasi scriu: „O mare firmă de construcţii ieşeană intră în vizorul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Patronul acestei firme este un apropiat şi colaborator al lui Ghiocel Asimionesei. Asimionesei fiind patronul aşa-zisului ziar BZI. Cercul acesta extrem de dubios începe uşor-uşor să fie destructurat prin colaborarea structurilor de combatere a crimei organizate”.

Ca să complice şi mai mult lucrurile, ReporterIs scrie: „Contactat ieri, Brânză a negat versiunea: «Sunt implicat în povestea asta cu Voineştiul, dar eu n-am făcut nicio plângere la DNA. Aştept să văd ce se întâmplă». Patronul de la Ted neagă legăturile neortodoxe cu noul director DJADP, Daniel Achiței, sau cu preşedintele CJ Maricel Popa: «Nu e vorba de nicio şpagă. Ce să le dau, i-am dat doar bună ziua când m-am întâlnit cu Achiţei. Eu n-am nici bani, nici lucrări nu mai am, nu mai am nimic…»

Aşadar, problema cu Brânză am lămurit-o! Acum să trecem la telefoanele lui Maricel Popa. BZI spune: „În urma percheziţiei, Maricel Popa a rămas fără telefoanele mobile şi fără un laptop, aparate ridicate alături de documente de procurori”. Numai că deontologii de la BZI sunt contrazişi de cei de la ReporterIs („Maricel Popa a negat că i s-ar fi confiscat laptopul şi cele două telefoane mobile. «Acum vorbesc de pe telefonul meu», a spus el, nedorind să mai adauge nimic”), dar şi de cei de la Ziarul de Iaşi („Maricel Popa, care, după mai multe ore în care a avut telefonul închis, ne-a declarat că descinderea procurorilor a vizat documentele referitoare la acest contract”).

Aţi înţeles, deci, cum a fost şi cu telefoanele lui Maricel Popa….

Să trecem la Antoneta Manolache, actuala directoare adjunctă a DJADP. BZI, în stilu-i caracteristic, zice că „Ieri, anchetatorii ar fi ajuns şi la locuinţele celor doi (Maricel Popa şi Daniel Achiţei – n.r.), dar şi la cea din localitatea suceveana Rădăşeni din Suceava unde fosta şefă de la DJADP, Antoaneta Manolache, ar avea o locuinţă. Aceasta era directoarea DJADP în momentul derulării contractului pe DJ Iaşi – Ţibăneşti, reclamat ulterior de Maricel Popa la DNA”. Ce să vezi, însă, Ziarul de Iaşi a vorbit cu dna Manolache, care „a dezminţit însă informaţia. «E şocant, înspăimântător!», a fost replica ei. Ea ne-a declarat că părinţii săi locuiesc într-o casă veche din comuna respectivă, şi că şi ea începuse prin 2000 construcţia unei case acolo, dar că şantierul a fost abandonat demult”.

Şi mai interesant este faptul că nimeni nu ştie cum o cheamă de fapt pe Manolache. Ziarul de Iaşi îi spune „Antoneta”, BZI îi zice „Antoaneta”, în timp ce pe ceilalţi nu prea i-au interesat existenţa sa, având, după cum am mai spus, de reglat conturi, nu de prezentat informaţii.

Să continuăm. Daniel Achiţei, actualul şef al Direcţiei Judeţene de Drumuri. ReporterIs îşi dă cu părerea: „ O altă pistă urmărită ieri a fost anchetarea modului în care Daniel Achiţei a câştigat concursul de director la DJADP”, după care continuă: „Conform unor surse DNA, marţi seară Achiţei a fost luat de procurori la DNA Bucureşti”. BZI vine din urmă cu mai multe amănunte, într-o încercare ciudată de a deveni credibili: „După o perioadă de interimat, Achiţei a ajuns director cu atribuţii depline. Ceea ce este dubios şi a intrat în atenţia DNA a fost modul de organizare a concursului. Nimeni nu a ştiut nimic de organizarea acestuia, de condiţiile de participare, de data desfăşurării şi altele. Astfel, procurorii au verificat şi aceste aspecte, sub suspiciunea trucării concursului…” Însă, tot BZI vine şi spune: „După mai bine de o oră, acesta (Daniel Achiţei) a ieşit din sediul DNA şi a plecat cu maşina instituţiei pe care o conduce. Achiţei nu a dorit sa ofere prea multe detalii despre ce a discutat cu procurorii. «S-au ridicat documentele cu privire la atribuirea contractelor din 2015 şi 2016 şi procesele verbale de predare-primire. Nu am nici o calitate în aceasta ancheta, nimeni nu are nici un fel de calitate. Nu a fost reţinut nimeni, nu este suspect nimeni», a spus Daniel Achiţei la ieşirea din sediul DNA Iaşi”.

Şi, totuşi, ce s-a întâmplat cu Daniel Achiţei? I-au dat drumul până acasă, să-şi ia omul schimburi ca să poată merge la Bucureşti????


Cireaşa de pe colivă sau bomboana de pe tort a fost pusă de Top Iaşi, care a scris orice mai puţin ceea ce s-a întâmplat cu adevărat. O să vă dăm citate de pe site, fără să le comentăm. Aşadar, citiţi şi vă minunaţi cam cât de mare e grădina…: Surse neoficiale spun că şi şeful CJ, Maricel Popa, a dat o declaraţie amănunţită în faţa unui procuror, dar Maricel Popa neagă: „nu am dat nici o declaraţie”, a spus el aseară.

Tot neoficial, mai multe surse susţin că au fost făcute percheziţii la vila din Copou a lui Maricel Popa, la sediul Tehnoton dar şi la sediile altor firme din siajul şefului CJ. Iarăşi, Maricel Popa a negat – „nu s-a controlat nici o firmă din grupul unde sunt acţionar şi nici casa mea nu a fost percheziţionată”. DNA a refuzat să ofere vreo informaţie dar e sigur că l-au oprit pe Maricel Popa din drumul spre Aeroport (şeful CJ trebuia să plece la Bucureşti marţi dimineaţă dar a fost chemat de procuror la sediul CJ unde a fost blocat în biroul preşedintelui 6 ore). E limpede că dacă ancheta nu l-ar viza pe Maricel Popa acesta ar fi fost lăsat să plece la Bucureşti.

La scurt timp am apărut şi un comunicat al DNA care, la rându-i, a întărit bănuielile că nu doar omul de afaceri Cornel Brânză e vizat. DNA a precizat că se fac percheziţii şi la Suceava, judeţ care nu are nici o legătură cu asfaltările fluturate de CJ ca fiind verificate de procurori. Imediat au apărut şi informaţia că Maricel Popa nu mai poate fi contactat fiind blocat în propriul birou de la CJ. 6 ore a stat acolo şeful CJ, nefiind capabil să combată informaţiile despre percheziţii la vila sa din Copou şi la fabrica Tehnoton. „Au fost mascaţii şi la vilă şi la fabrică dar şi la alte sedii ale sale”, ne-au spus surse din anturajul şefului CJ şi al PSD Iaşi. „Prostii, nu s-a făcut nici o percheziţie la casa mea. Nici la Tehnoton nu a fost nimeni”, a susţinut aseară Maricel Popa”.


Ca să înţelegeţi cât de penibil este Aurel Dobaşu, vă aducem aminte de comunicatul DNA, care spune… „sunt efectuate percheziţii domiciliare în 15 locaţii, situate în judeţele Iaşi şi Suceava, din care două sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale”. Aşadar, DNA nu vorbeşte de percheziţii la case sau vile (fie ele ale lui Maricel Popa)… Dar, cum să-i explici lui Dobaşu care-i diferenţa între o vilă şi un sediu de firmă?!

PS 1. Uitam. Cei mai haioşi la plătit poliţe rămân totuşi cei de la BZI, care nu s-au putut abţine să nu scrie puţin şi despre fostul consilier judeţean Mihai Gabriel Popescu, actual consilier personal al lui Maricel Popa. „Din surse aflate în CJ, vizat ar fi şi Mihai Gabriel Popescu, consilier personal al actualului preşedinte al CJ Iaşi”, zic cei de la BZI.

PS 2. În ceea ce priveşte restul presei (ziare, site-uri, televiziuni) nu putem spune decât că nici măcar nu s-a chinuit să înţeleagă ceva, motiv pentru care nici nu le-am luat în calcul relatările.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.