Inteligenţa copilului este dată de mamă sau de tată?

Inteligenţa copilului este dată de mamă sau de tată?

Dacă micuţul dumneavoastră este un geniu, „vinovată” pentru acest fapt este mama! Conform mai multor studii ştiinţifice, genele inteligenţei sunt transmise de către mame.

Inteligenţa are o componentă ereditară, dar până acum oamenii de ştiinţă au crezut că depinde atât de tată, cât şi de mamă. Se estimează că inteligenţa este ereditară îm proporţie de 40 – 60 %, după cum se afirmă pe Psychology Spot.

Citeşte şi „Câţi bani a pierdut Samsung din cauza Galaxy Note 7”

Primul studiu care s-a aplecat asupra acestei problematici a fost realizat de Universitatea Cambridge, în 1984. Oamenii de ştiinţă au descoperit că genele materne contribuiau mai mult la dezvoltarea gândirii. Ceva mai târziu, Rober Lehrke a arătat că inteligenţa copiilor depinde de cromozomii X. În condiţiile în care femeile posedă 2 cromozomi X, există mai multe şanse, deci, ca inteligenţa unui copil să vină de la mama sa.

Oamenii de ştiinţă scoţieni s-au aplecat, la rândul lor, asupra problemei. Au intervievat 12.000 de tineri şi au concluzionat că cel mai bun prezicător al inteligenţei este IQ-ul mamei. În plus, ei au descoperit că IQ-ul copiilor nu variază decât cu 15 puncte în raport cu cel al mamei.

Pe lângă genetică, oamenii de ştiinţă au insistat asupra rolului maternal în dezvoltarea intelectuală a unui copil. S-a descoperit astfel că un copil care are cu mama sa o relaţie puternică este susceptibil de a-şi dezvolta inteligenţa, o legătură emoţională fiind primordială în dezvoltarea creierului. Conform cercetătorilor de la Universitatea din Washington, hipocampul unui copil de 13 ani este cu 10% mai dezvoltat la cei care au o o puternică relaţie emoţională cu mama lor.

Să nu uităm, totuşi, că în dezvoltarea inteligenţei unui copil, taţii joacă, de asemenea, un rol foarte mare. Un copil inteligent care nu este stimulat, nu-şi va dezvolta niciodată capacităţile la 100%!

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.