Întemeierea oraşului Lima

Întemeierea oraşului Lima

Pe 18 ianuarie 1535 conchistadorul spaniol Francisco Pizarro a semnat actual de întemeiere a oraşului Lima, care la vrea aceea se numea Ciudad de los Reyes („Oraşul Regilor”), fiind una dintre bazele puterii spaniole din Peru.

Aşezat pe malurile râurilor Chillon, Rimac, Lurin, pe coasta de vest a ţării, în apropiere de portul Callao la Oceanul Pacific, întinsul oraş Lima, capitala statului Peru, este un mozaic format din mai multe oraşe micuţe, adunate în 43 de districte.

Lima este cel mai mare oraţ al Republicii Peru, cu o populaţie de 972.000 locuitori (2014), potrivit publicaţiei online The World Factbook (www.cia.gov), fiind totodată centrul economic, industrial, financiar şi cultural al ţării. Oraşul este localizat în văile dintre râurile.

Există dovezi arheologice care arată că, între anii 200 î.H. Şi 600 d.H., pe locul actualei capitale a statului Peru ar fi existat un mare oraş.

Originea numelui oraşului este una incertă. Se pare ca oraşul s-a numit iniţial „Itchyma”, după primii săi locuitori. Istoricii au descoperit, însă, că pe acest teritoriu exista, înainte de secolul al XIV-lea, un oracol cunoscut sub numele „Limaq” („orator”, „vorbitor”). Deşi oracolul a fost distrus de spanioli, care au ridicat o biserică pe locul lui, numele acestuia ar fi rămas în vocabularul locuitorilor şi a înlocuit denumirea iniţială a oraşului.

Conform datelor istorice adunate până astăzi, în epoca pre-columbiană teritoriul de astăzi al oraşului era locuit de grupuri de amerindieni care aparţineau Imperiului Inca. În secolul al XVI-lea, conducătorul incaşilor a fost învins de conchistadorii spanioli, care au preluat, în numele Coroanei Spaniole, fostul imperiu. Noul guvernator, Francisco Pizarro, şi-a stabilit capitala în teritoriul oraşului Lima de astăzi, semnând şi actual de întemeiere al acestuia.

Devenind capitala coloniei Peru, Lima a început să aibă o perioada înfloritoare, însă dezvoltarea ei spectaculoasa a atras foarte mulţi duşmani – a fost atacată de nenumărate ori de piraţi, care au făcut ravagii în urma lor.

În secolul al XVII-lea, un cutremur extrem de puternic aproape că a pus la pământ oraşul.

Secolul al XVIII-lea a reprezentat un adevărat declin: un alt cutremur a distrus mare parte din oraş, care, apoi, a fost afectat de reformele Bourbon (scădere drastică a economiei). În urma acestor aşa-zise reforme, oraşul a pierdut monopolul pe care îl avea asupra schimburilor comerciale maritime.

În secolul al XIX-lea, oraşul Lima a devenit independent. A fost ales imediat capitala Republicii Peru, deşi economia sa încă avea de suferit. Expansiunea economică a avut loc începând cu anul 1850, când exporturile de guano au redevenit populare („guano” se traduce prin „excrementele păsărilor marine”).

După Războiul Pacificului din perioada 1879 – 1833, dintre armatele chiliene şi cele boliviano-peruane, Lima a fost refăcută aproape din temelii.

În prima jumătate a secolului al XX-lea, populaţia din Lima s-a mărit considerabil datorită celor din mediul rural, care s-au mutat la oraş pentru o viaţă mai bună.

Astăzi, oraşul este unul din cele mai populare din America de Sud.

În 1988, centrul istoric al oraşului a fost inclus în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

În Lima există un număr mare de muzee, dintre care: Muzeul Naţional de Arheologie, Muzeul de Antropologie şi Muzeul de Istorie, Muzeul Arheologic „Rafael Larco Herrera”’, Muzeul de Arte, Muzeul de Artă Italiană.

Alte atracţii turistice: Plaza Mayor, centrul vechi din oraşul colonial, unde se află Catedrala din Lima, Palatul Guvernului şi Municipalidad Provincial de Lima. Catedrala din Lima este decorată auster, cu diferite artefacte istorice, aici aflându-se şi mormântul lui Francisco Pizarro. Palatul Guvernului a fost reşedinţa lui Francisco Pizarro, fiind, şi în prezent, centrul politic din Peru. Palatul de Torre Tagle este un edificiu format din două etaje, realizat în 1735, .i este considerat una dintre cele mai mari clădiri reprezentând arhitectura din secolul al XVIII-lea; în prezent, aici se află sediul Ministerului Relaţiilor Exterioare.

Biserica şi Mănăstirea San Francisco, cu o arhitectură de secol XVII, adăposteşte Muzeul de Artă Virreinal. Parcul de la Muralla adăposteşte un fragment refăcut al unui zid vechi ce înconjura Lima, construit în secolul al XVII-lea, protecţie împotriva piraţilor şi atacurilor spaniole. Tot aici se găseşte statuia fondatorului oraşului, Francisco Pizarro, şi un muzeu în care se pot vedea piese arheologice recuperate din zonă.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.