Liberalii au demascat un alt „tun” la nivelul Primăriei Iași

Liberalii au demascat un alt „tun” la nivelul Primăriei Iași

De data aceasta, liberalii ieșeni au deconspirat un fals grosolan pe zona de Urbanism.

Duminică, 22 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, Marius Bodea, președintele Biroului Politic Local al PNL Iași, împreună cu vicepreședinții organizației municipale, au prezentat un fals grosolan la nivelul Primăriei Municipiului Iași. „Mai exact, în dezbaterea publică la un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) a fost o anumită documentație, cu niște indicatori clari specificați în schițe, iar în Consiliu Local (CL) au fost puse alte schițe la fundamentarea proiectului de hotărâre de CL pentru acel PUZ. Terenul la care face referire la acest PUZ este pe partea dreaptă a drumului Iași – Voinești, între ieșirea din Iași și intrarea în Miroslava”, spun liberalii.

„Am spus în mai multe rânduri că la Primăria Municipiului Iași s-a instalat un sistem periculos, ce acționează discreționar, în scopul intereselor particulare ale celor aflați la conducere. În susținerea a ceea ce spun am venit în mai multe rânduri cu exemple de practici de la nivelul Primăriei care confirmă acest lucru: achizițiile netransparente de la societățile din subordinea municipalității, contractele date cu dedicație ‘prietenilor’ celor aflați la conducere (cazul ‘Gafița’ de la Spații Publice sau achiziția stâlpilor de iluminat public de pe Splai Bahlui) sau arbitrariul în autorizațiile emise de Primărie, mai ales pe zona de urbanism. Haosul urbanistic din oraș este cu premeditare întreținut de actuala conducere a Primăriei pentru a servi intereselor private.

Faptul că PUG-ul, documentul fundamental care stă la baza dezvoltării armonioase a orașului, este prelungit an de an tocmai din 2009, iar din 2007 nu s-a realizat încă un registru al spațiilor verzi, deși este obligație prin lege, sunt elemente care susțin ceea ce spun. Tergiversarea acestor două proiecte obligatorii pentru municipalitate are rolul de a proteja interesele obscure ale rechinilor imobiliari. Poluarea și atmosfera sufocantă din oraș, aglomerația din trafic, inundația din Iași la ploile mai abundente reprezintă efecte ale lipsei unui Plan Urbanistic General. Astăzi am arătat cum un grup infracțional organizat de la nivelul Primăriei Iași a falsificat întreaga documentația de la un proiect de hotărâre de Consiliu Local pentru a favoriza un investitor.

Pe scurt, în dezbaterea publică la un PUZ a fost o anumită documentație, cu niște indicatori specificați în schițe, iar sistemul corupt patronat de Chirica i-a păcălit pe consilierii locali și a pus alte schițe la fundamentarea PHCL pentru acel PUZ. Am luat decizia politică de a nu mai vota niciun PUZ în Comisia de Urbanism și în plenul Consiliului Local până când nu va fi aprobat un Plan Urbanistic General. Totodată, vom sesiza organele de anchetă penală pentru a cerceta această speță și instituția prefectului pentru a suspenda această hotărâre de CL ilegală”, a spus Marius Bodea, președintele Biroului Politic Local al PNL Iași.

Bodea a mai precizat faptul că diferența dintre cele două planșe ale Planului de Urbanism Zonal, cea inițială și cea falsificată, înseamnă aproximativ 4 milioane euro, profitul investitorului imobiliar pentru cele 7 blocuri ce urmează a fi construite ilegal. „Acest profit este în strânsă legătură cu Primăria Iași, care a schimbat planșele prin intermediul funcționarilor implicați în acest domeniu și este un profit împotriva sănătății noastre, a ieșenilor”, a mai spus liderul liberalilor ieșeni.

La conferință a participat și Iulian Grumăzescu, cetățean direct afectat de această nedreptate de la nivelul Primăriei. Acesta a precizat că s-au încălcat următoarele legi:

* Legea 350/2001, art. 32 pct. 7 și 7.1 cu privire la faptul că se depășesc prin PUZ-uri ulterioare, parametri urbanistici ai PUZ-ului de introducere in intravilan.

– Se adaugă niveluri în plus

– se depășeste înălțimea maximă admisă.

* Prevederile (care nu sunt recomandări, ci sunt obligatorii) legate de sănătatea populației ORD M.S. nr. 119 /2014, prin:

– lipsa spațiilor verzi – (lipsa completă la blocurile deja construite)

– lipsa platformelor de colectare deșeuri și a distantei de 10 m dintre locuințe și aceasta

– lipsa locurilor de joacă pentru copii

– distanța minimă între parcaj și locuințe

-lipsa numărului de parcaje proporțional cu numărul de apartamente conform HCLHCL425/29.10.2007

* Prevederile legale ISU (din P118-99):

– privind distanta dintre clădiri în raport cu gradul de rezistență la foc al acestora.

– din cauza lipsei parcajelor nu este asigurată calea minimă liberă de acces de 4 m pentru autospeciale

* Dar, cel mai grav, toată documentația acestui PUZ, cu planșele, datele, care a fost în dezbaterea publică a fost supusă HCL într-o altă formă. Astfel, prevederile falsurilor devin lege.

Răzvan Timofciuc, consilier local din partea PNL, a precizat că grupul de consilieri ai PNL lucrează la un proiect de hotărâre de Consiliu Local pentru a impune un număr minim de metri pătrați de spațiu verde per locuitor ce vor trebuie asigurați de către dezvoltatorii imobiliari.

„Noi ne gândim ca în proiectul de hotărâre să impunem dezvoltatorilor imobiliari să asigure minim 20 mp spațiu verde/cap locuitor, norma impusă de UE fiind de 26 metri. Astfel de HCL există în Constanta, Timișoara, Oradea și alte orașe mari. Actuala politică urbanistică la nivelul Primăriei Iași este un retrogradă. Pe termen lung, va avea efecte extrem de nocive.

Administrația PSD nu înțelege că dezvoltarea unui oraș nu înseamnă doar betoane și asfalt, ci o comunitate în jurul căreia este cetățeanul, individul. Iar orașele moderne, unde sunt administrații care gândesc vizionar, se concentrează pe configurarea spațiilor urbane care duc la creșterea calității vieții: mai mult spațiu verde, mai multe zone redate pietonilor și cetățenilor, mai multe zone transformate în piațete publice.

Primăria Iași face tocmai opusul: întreține voit haosul urbanistic, fără reglementări clare puse investitorilor, fără preocupare pentru dezvoltarea armonioasă a orașului. Și face toate aceste pentru că, din urma acestui haos urbanistic, profită o mână de potentați din jurul primarului Chirica”, a spus Răzvan Timofciuc, consilier local PNL Iași.

Eduard Boz, liderul consilierilor locali ai PNL, a precizat faptul că liberalii nu se opun dezvoltatorilor imobiliari, ci se opun dezvoltării haotice a orașului, fără nicio viziune. „Noi nu ne opunem dezvoltatorilor imobiliari, ci acestui haos urbanistic care îi favorizează pe unii în dauna altora. Ne dorim ca Iașul să fie un oraș respirabil, aerisit, cu o calitate a vieții ridicată. Acum, lucrurile arată taman invers”, a precizat Eduard Boz.

Ciprian Bostan, membru în Comisia de Urbanism din cadrul CL, a precizat că va cere ca toate proiectele de hotărâre care vor veni în Comisia de Urbanism să aibă toate schițele atașate, inclusiv cele care au fost în dezbaterea publică, pentru a mai evita ca în perioada următoare să mai existe astfel de situații.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.