Liderii presei ieșene au ajuns penibilii presei naționale. Plus Ionuț Benea, un „ziarist” pentru Mihai Chirica

Liderii presei ieșene au ajuns penibilii presei naționale. Plus Ionuț Benea, un „ziarist” pentru Mihai Chirica

Autointitulat „liderul presei ieșene”, Ziarul de Iași și al său pseudo-jurnalist simbol Ionuț Benea au gafat din nou în încercarea de a-l ataca pe Gheorghe Nichita și de a-i deconspira planurile de campanie.

Pe 29 octombrie, cu doar vreo două ore înainte de miezul nopții, presupusul ziarist Ionuț Benea (la ce gafe face nu îndrăznesc să jicnesc breasla adevăraților ziariști incluzându-l) explica pe contul său de Facebook cum Gheorghe Nichita i-a trimis o scrisoare lui Mihai Chirica. Alături de explicație, trona o fotografie cu scrisoarea în cauză așezată la loc de cinste pe o masă cu un mileu pe care și bunica l-ar considera demodat (nu mă înțelegeți greșit, nu am nimic cu obiectele decorative din pânză brodată sau dantelă realizate manual, însă copiile chinezești realizate din materiale care se topesc în preajma flăcării unei brichete nu fac decât să îndepărteze tot mai mult adevărata tradiție românească).

Postarea lui Benea de pe Facebook se intitula „Scrisoarea lui Gigi către fiul său politic Mihai” și se dorea a fi un pic ironică, un pic acidă, un pic dură… De fapt, nu a făcut altceva decât să denote un pic mai multă frustrare, pe care o vom și explica puțin mai jos.

Colac peste pupăză, ca penibilitatea să fie maximă, textul scrisorii a fost publicat în aceeași seară (și reluată pe 30 octombrie) și pe Ziarul de Iași, cu titlul: „Scrisoarea lui Nichita către Chirica: Ar fi o obrăznicie din partea mea să vă cer să mă urmați”. De asemenea, „marele jurnalist” a menționat că ar fi aflat totul din „surse apropiate celor doi”.

Replica lui Nichita la exercițiul de „deontologie” al Ziarului de Iași, la care este angajat Ionuț Benea, a fost una simplă și, după cum se va vedea, de efect: „Jurnaliștii unui ziar local au anunțat aseară că i-aș fi trimis o ˂scrisoare de prietenie˃ lui Mihai Chirica. Nu i-am trimis nicio scrisoare lui Mihai Chirica! Există într-adevăr o astfel de scrisoare, confirm conținutul acesteia, doar că nu-i este adresată cui presupun ei, ci foștilor mei camarazi, primarii PSD din mediul rural. Regret că pentru unii dintre primari știrea scrisorii a sosit înainte s-o fi primit în fizic, de la mine. O vor primi toți, până la ultimul, și-i asigur încă o dată de toata considerația mea”, a scris fostul primar Gheorghe Nichita.

Inițial, când am văzut postarea, am crezut că Ionuț Benea și Ziarul de Iași au încercat să-i ridice o minge la fileu lui Mihai Chirica. Însă, cum acesta a tăcut ca exemplarul acela de Crăciun în păpușoi, evitând orice discuție pe tema scrisorii, am înțeles că la mijloc a fost doar frustrarea unui individ care lucrează la Newspro, Adevărul, Ziarul de Iași și cine mai știe pe unde, dar care nu are nicio legătură cu jurnalismul. Numele lui este Ionuț Benea și trebuie ținut minte, pentru că rar mi-a fost dat să văd un ziarist mai văduvit de soartă în materie de profesionalism ca el! De fapt, el este singurul așa-zis ziarist care nu a putut duce până la capăt un interviu cu Gheorghe Nichita și a făcut din asta un motiv de mândrie, fără să-și dea seama de ridicolul situației în care s-a pus. Dar, și în cazul lui, ca și în cel al expertei în comunicare Corina Barbaros, necunoașterea este tot de 4 feluri! Cunoscătorii știu de ce!

Ca să concluzionez, Ionuț Benea și Ziarul de Iași au demonstrat ceea ce știam de mult, și anume că habar nu au ce este deontologia profesională. Orizontul îngust al pseudo-ziaristului l-a împiedicat să se gândească și la altceva decât la Mihai Chirica când a citit „Domnule primar,”, deși județul Iași are, în total, 98 de primari, dintre care peste 60 sunt social-democrați.

Am, totuși, câteva întrebări pentru marele frustrat și micul ziarist Ionuț Benea:

1. A căutat mult „sursele apropiate” lui Mihai Chirica și Gheorghe Nichita (care, evident, ori nu sunt atât de apropiate, ori nu sunt surse) sau nu s-a mai chinuit pentru că „deontologia” ziarului nu impune acest lucru?

2. Pe o scară de la 1 la 10, cât de tare l-a frustrat faptul că Nichita l-a dat afară de la interviu pentru că nu a știut că se comporte și citea întrebările de pe foaie întocmai ca un preșcolar?

3. Este dispus să facă orice pentru a-l denigra pe Gheorghe Nichita, inclusiv să cadă în penibil și să tragă după el și publicațiile la care scrie?

Bonus „Ziarul de Iaşi, Adevărul şi dentologia!”

Iată cum arată scrisoarea pe care Gheorghe Nichita a trimis-o primarilor social-democrați din județul Iași:

scrisoare

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.