Limba noastră-i o comoară! În adâncuri îngropată…

Limba noastră-i o comoară! În adâncuri îngropată…

I-am lăsat în pace o perioadă şi se pare că am greşit… nu au învăţat nimic din trecutul glorios al primarului Mihai Chirica de pe Facebook. Altfel spus, cuvântătorii lui Chirica au comis-o… din nou…, demonstrând că nu contează câţi bani primeşti atât timp cât principiul „timpul trece, leafa merge…” se aplică şi la 27 de ani de la căderea comunismului. Mai grav este că, pe măsură ce trec anii, frumoasa limbă română este batjocorită din ce în ce mai mult… de oameni care, cel puţin teoretic, ar fi trebuit să o cunoască la perfecţie, deoarece sunt comunicatori, nu-i aşa?

Să vedem, aşadar, ce s-a mai întâmplat pe pagina de Facebook a primarului Mihai Chirica, din perspectiva… limbii române (sublinierile sunt suficiente)!


3 mai

La mulţi ani, tuturor celor care lucrează în presa ieşeană şi românească!”


4 mai

Studenţii din Republica Moldova aflaţi la studii la Iaşi demarează, o serie de evenimente intitulate Adevărată Basarabie, prin care doresc să aducă mai aproape de România cultura, tradiţiile şi obiceiurile de peste Prut”


6 mai

Întâlnirea pe care am avut-o astăzi cu reprezentanţii delegaţiei chineze care s-a aflat în vizita la Iaşi, a avut în vedere identificarea oportunităţilor de cooperare culturală şi academică, şi extinderea relaţiilor existente. Municipiul Iaşi are o semnificaţie cu atât mai mare cu cât există o relaţie de înfrăţire cu oraşul Xi’an de peste 20 de ani în cadrul căreia se poate intensifica şi diversifica cooperarea, inclusiv la nivel de universităţi din cele două oraşe. Reprezentanţi oraşului Xi`an vor fi invitaţi la Iaşi în luna octombrie, iar în cadrul Festivalul Internaţional de Poezie organizat în fiecare an la Iaşi, vor fi prezenţi şi poeţi de origine chineză. În acelaşi timp, vom intensifica cercetările care se fac privind legătura dintre cultura Cucuteni şi o cultură similară identificată în sudul Chinei, existând propunerea ca Târgul Cucuteni să fie deschis şi altor mari producători de ceramică tradiţională din lume. Pe de altă parte, directorul Centrului Cultural Chinez s-a arătat foarte impresionat de cultura românească, pe care o cunoşte încă din copilărie, prin intermediul filmelor, muzicii populare, expoziţiilor”.


9 mai

Gândul meu se îndreaptă astăzi, cu recunoştinţă, către Armata Română, pentru că din sângele ostaşilor noştri îşi trage seva atât independenţa noastră cât şi pacea şi cooperarea europeană. Noi, locuitorii Oraşului Unirii, nu putem fi decât mândri că uniţi am dobândit independenţa, uniţi am câştigat războiul, uniţi am devenit europeni”!

Asta e adâncă tare! Oare ce a vrut să spună poetul?


11 mai

Aştept rezolvarea printr-o anchetă urgentă a Poliţiei a cazului celor doi copii de etnie romă şi a tinerei românce, ucişi în urma atacului din Italia. Indiferent de etnie, cetăţenii români sunt cetăţeni europeni şi legea trebuie respectată, în egală măsură de către noi toţi! Europa este un continent tolerant, iar Uniunea Europeană a făcut lege din respectarea toleranţei. Să muncim împreună şi pentru respectarea acestei legi! Îmi pare nespus de rău să văd astfel de evenimente în care sunt ucişi oameni şi îndeosebi copii! Să luptăm pentru toleranţa şi respectarea legii, a valorilor morale şi europene!

* Cu toate că din ultimele informaţii, relevă faptul că victimele erau originare din Kosovo, reacţia Europei trebuie să fie la fel de tolerantă”.

Dincolo de dramatismul situaţiei, este greu totuşi să nu sesizezi incoerenţa mesajului sau neînţelegerea cuvintelor folosite! 


13 mai

Vă invit la Târgului Meşterilor Populari, care se desfăşoară zilele acestea pe Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Cea de-a XVIII-a ediţie vine să revitalizeze meşteşugurile tradiţionale şi să le promoveze ca pe un produs de mare valoare. Doar privind aceste lucrări, menite veşniciei prin cultivarea interesului pentru activitatea meşteşugărească tradiţională, putem aprecia îndeletnicirea şi răbdarea celor care prin arta lor, însufleţesc materialele cu care lucrează”.


14 mai

De astăzi, a V-a Republică Franceză are un nou Preşedinte în persoana lui Emmanuel Macron. Viitorul proiectului european este strâns legat de capacitatea sa şi a celorlalţi şefi de stat din Uniunea Europeană de a înţelege că trebuie acordată o mai mare atenţie dimensiunii sociale. Sarcina sa este poate la fel de importantă ca a predecesorului său, care a condus Franţa înainte şi după căderea Zidului Berlinului. De altfel, François Mitterrand a fost primul şef de stat care a vizitat Iaşul post-decembrist”.

Asta e cea mai tare zicere a primarului!  Oare el a înţeles ce a vrut să spună?

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.