Limbajul de mahala, glumițele și disperarea lui Mihai Chirica!

Limbajul de mahala, glumițele și disperarea lui Mihai Chirica!

Disperat din cauza faptului că a rămas fără partid (dat afară din PSD) și fără vreun sprijin politic (toată lumea fuge de el ca necuratul de tămâie), primarul Iașiului, pe numele lui Mihai Chirica, Mihai Chirică sau Mihai Chirita (asta e, n-ai ce-i face!), a ajuns să-și verse limbajul „universitar” pe… Facebook!

Încercând să răspundă unor acuzații lansate de deputatul liberal Marius Bodea și consilierul local Răzvan Timofciuc, Mihai Chirica s-a folosit de pagina de Facebook a Primăriei Iași pentru a-și vărsa frustrările izolării politice pe care o resimte din ce în ce mai intens. Mai mult, a dat chiar și o declarație (mai bine semna singur comunicatul și dovedea că e bărbat) în care dovedește pe deplin că merită să fie primarul unui oraș cultural și universitar.

În primul rând, ca să-l lămurim puțin cum e cu limba română (și pe el, dar și pe cuvântătorii care-i gâdilă urechiușile sau pe mogulică ală care se laudă că-l susține pe blogul lui pe Chirică), îl rugăm să ne citească și nouă „PNL-iști”! Se citește, cumva, Partidul Național Liberal-iști? Greu tare cu limba, domnule primar Chirica, nu? Mai ales când nu o folosești cum trebuie și unde trebuie!

„Este ca și cum domnii Bodea și Timofciuc ar dori să se plimbe prin Podu Roș dezbrăcați, eventual furând de la tonete și buzunărind ieșenii, și ar fi foarte nemulțumiți că polițiștii și cetățenii nu le respectă „intimitatea”!, mai zice Mihai Chirica! Ce să comentezi aici? Noaptea minții e puțin spus, dar ce să te aștepți de la un primar care crede că face glumițe?

Și mai zice Mihai Chirica: „Despre celălalt cetățean, ajuns nu se știe cum în Consiliul Local, chiar nu am ce să spun”. Vă spunem noi cum a ajuns în Consiliul Local: ca orice om care candidează și este ales. Dar, dumneavoastră, domnule Chirica, cum ați ajuns primar al Iașiului? Cumva printr-o întâmplare care a făcut ca primii doi din sondaje să fie dați la o parte pentru a vi se face loc?

Despre restul „firului logic” al comunicatului postat pe pagina de Facebook a Primăriei, numai de bine. Adică, deja ne-am plictisit să tot vedem cum o echipă de cuvântători plătiți din bani publici și un primar (ce să vezi, plătit tot din bani publici) ne arată că știu să folosească toate literele alfabetului! Că aceste litere, săracele, sunt aruncate cu furca… deja nu mai contează!

Dacă aveți chef și răbdare, puteți citi cele două comunicare mai jos:

Comunicatul Primăriei Iași, cu declarația primarului Mihai Chirica:

Conducerea Primăriei Municipiului Iași a citit cu stupefacție și revoltă eseul botezat „comunicat de presă” și semnat de doi fruntași PNL-iști, anume domnul deputat Marius Bodea și domnul consilier local Răzvan Timofciuc, pe care îl consideră doar un exemplu de discurs populist, aberant și plin de fracturi logice.

Din respect pentru opinia publică, conducerea Primăriei Municipiului Iași subliniază încă de la început că nu „spionatul ieșenilor” este scopul Hotărârii de Consiliu Local votate luni, 19 februarie, ci creșterea gradului de siguranță și ordine publică în municipiul Iași, obiectiv fundamental care intră în atribuțiile primarului, aparatului său de specialitate și Consiliului Local. De altfel, hotărârea de Consiliu Local respectivă vizează „aprobarea indicatorilor tehnico – economici pentru investiția Sistem integrat de supraveghere video pentru creșterea siguranței sociale si prevenirea criminalității în spațiile publice ale Municipiului Iași”, astfel încât se pare că domnii Bodea și Timofciuc nu au citit nici măcar titlul proiectului, darmite conținutul.

Proiectul privește montarea, într-un interval de patru ani, a sute de camere de supraveghere video în zonele cu potenţial de pericol la adresa locuitorilor Iaşului, fiind luate în calcul 333 de adrese care vor fi monitorizate permanent, în special parcurile, esplanadele, intrările şi ieşirile din oraş, spitalele, şcolile, grădiniţele, liceele, pieţele agroalimentare, parcurile de joacă pentru copii și zonele de agrement. Conducerea Primăriei Municipiului Iași va dispune demararea și extinderea acestui proiect funcție de rezultate, pornind de la unitățile de învățământ și spațiile de joacă, și subliniază faptul că toate problemele și nevoile comunității sunt importante, dar siguranța publică este o prioritate absolută și imediată!

În ultimii ani, cele două sisteme publice de supraveghere video existente în prezent, gestionate de Biroul de Management al Traficului și de Dispeceratul Poliției Locale, au demonstrat cu prisosință importanța supravegherii video în soluționarea cazurilor de infracțiune și nu numai. Astfel, în 2017, Biroului de Management al Traficului i-au fost solicitate din partea instituțiilor abilitate (Inspectoratul Județean de Poliție, Poliția Municipiului Iași, Biroul de Investigații Criminale, Biroul Rutier și Secțiile de Poliție din subordine, Direcția Generală Anticorupție, Direcția Națională Anticorupție etc.) un număr de 638 de cereri (cu 168 mai multe față de anul 2016) de furnizare a imaginilor înregistrate de cele 59 de camere video administrate. De asemenea, în 2017, la Dispeceratul Poliției Locale au fost înregistrate un număr de 167 cereri din partea instituțiilor abilitate pentru furnizarea de imagini înregistrate de cele 118 de camere pe care le gestionează. În total, în 2017, prin intermediul sistemului de supraveghere video al Biroului de Management al Traficului au fost rezolvate 1.937 de incidente, de la accidente cu victime, tamponări și alte incidente de trafic, până la rezolvarea unor cazuri de încălcări grave ale legii (omucideri, furturi, tâlhării, tentative de viol, agresiuni sexuale etc.).

Dincolo de argumentele statistice, domnii Bodea și Timofciuc comit o serie de fracturi logice care le anulează „argumentația” oricum precară.

Mai întâi, domnii Bodea și Timofciuc scriu un lucru pe care se pare că nu îl înțeleg: „Acest tip de supraveghere se poate realiza, cu titlu preventiv, doar în scopul combaterii infracționalității grave, ceea ce nu este cazul în oraşul Iaşi”. Este un truism faptul că, din punct de vedere cronologic, supravegherea este anterioară infracțiunilor, fiindcă de aceea are rol preventiv, iar nu reparator… Cu alte cuvinte, mai întâi prevenim, inclusiv prin supraveghere video, apoi așteptăm să scadă infracționalitatea. Cifrele statistice vânturate de fruntașii PNL-iști fac referire la anul 2016, iar dacă indicatorii sunt reali, acesta este și un efect al prevenției, realizată inclusiv prin supraveghere video.

În al doilea rând, domnii fruntași PNL-iști avertizează, afectați de sindromul drobului de sare, cu privire la „efectele potenţiale de impietare asupra libertăţii şi intimităţii cetăţenilor” în spațiul public. Spre luminarea domnilor politicieni, spațiul public găzduiește comportament public, în timp ce viața intimă se desfășoară în spațiul… intim sau privat. „Intimitatea în spațiul public” este o contradicție în termeni.

În al treilea rând, domnul Bodea se plânge alarmist că: „Nu avem nicio garanţie că acest sistem de supraveghere în masă nu va fi folosit de către cei de la Putere în alte scopuri decât cele enunţate public”. Spre știința domnului deputat, nici nu este nevoie de vreo „garanție” specială, fiindcă singura garanție este legea! Dacă tot invocă situația fostului primar, domnul Bodea ar trebui să ia aminte că acesta are un dosar penal în curs tocmai pentru a încălcat legea în relația sa cu Poliția Locală și mijloacele acesteia.

„Din câte am înțeles eu din înșiruirea de aberații semnate de cei doi fruntași PNL-iști, domnii Bodea și Timofciuc vor să «prevenim» infracționalitatea după apariția acesteia, să oferim «garanții» că respectăm legea și să le oferim «intimitate» în spațiul public… Este ca și cum domnii Bodea și Timofciuc ar dori să se plimbe prin Podu Roș dezbrăcați, eventual furând de la tonete și buzunărind ieșenii, și ar fi foarte nemulțumiți că polițiștii și cetățenii nu le respectă „intimitatea”! Dincolo de glumă, mă aștept ca un cetățean învestit cu demnitatea de parlamentar de Iași să aibă preocupări mai serioase, să lupte pentru Autostrada Ungheni – Iași – Târgu Mureș și șoseaua de centură a orașului, pentru proiectele Moldovei și, mai ales, ale județului care l-a trimis în Parlament, să apere justiția și stabilitatea fiscală a țării. Asta ar trebui să facă un parlamentar care încasează mii de euro la casieria Camerei Deputaților, în timp ce oameni nevinovați sunt jefuiți, bătuți, umiliți în spațiul public românesc prin «grija» unor politicieni obedienți. Îi recomand domnului Bodea să se autoinvite în comisia de «reformă» a justiției condusă de bunul său coleg Florin Iordache, fiindcă se pare că simt și gândesc la fel. Despre celălalt cetățean, ajuns nu se știe cum în Consiliul Local, chiar nu am ce să spun. Am văzut însă luni, 19 februarie, când Consiliul Local a votat în unanimitate bugetului Iașului pe acest an, că în PNL Iași există și oameni responsabili, care înțeleg să facă opoziție normală și cu care se poate dialoga atunci când vorbim de nevoile comunității, așa încât nu îmi pierd orice speranță că în politica ieșeană mai poate exista un dram de normalitate”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Comunicatul PNL Iași:

Organizaţia Municipală a Partidului Naţional Liberal dezavuează intenţia Primarului Iaşului, Mihai Chirica, de a cheltui din banii ieşenilor 12 milioane de euro pentru achiziţia unui sistem de supraveghere video în masă a cetăţenilor din Municipiul Iaşi, transmit liberalii. Redăm comunicatul oficial remis de PNL:

„Considerăm că necesităţile stringente ale orașului nostru sunt cu totul altele. În condiţiile în care ieşenii îşi distrug maşinile în craterele de pe străzile secundare ale oraşului, au ajuns să respire într-un oraș neindustrializat, în mod paradoxal, cel mai poluat aer din România, înregistrându-se sute de decese anual, au cel mai mic număr de metri pătrați de spaţii verzi pe cap de locuitor din ţară, suntem repetenţi la capitolul investiţii mari în infrastructura sportivă (sală polivalentă, stadion), nu avem rețea de piste pentru biciclete, iar investiţiile în infrastructura şcolară sau spitalicească sunt reduse, consider că este aberantă cheltuirea a 12 milioane de euro pentru achiziţia unui sistem de supraveghere în masă a populației cu camere video. Nu de implementarea unui sistem de tip Big Brother au nevoie ieşenii”, a spus Marius Bodea, deputat PNL Iaşi.

Totodată, liberalii acuză faptul că acest sistem de tip” Big Brother ” este incompatibil cu legislaţia şi recomandările Comisiei Europene de Justiţie.

„Curtea Europeană de Justiție a decis în decembrie 2016 că este interzisă supravegherea populaţiei într-un mod nediferenţiat şi generalizat, precum şi păstrarea datelor privind traficul și a datelor de localizare. Acest tip de supraveghere se poate realiza, cu titlu preventiv, doar în scopul combaterii infracționalității grave, ceea ce nu este cazul în oraşul Iaşi. Din contră, raportul Inspectoratului Judeţean de Poliţie pentru anul 2016 relevă faptul că rata criminalităţii în Municipiului Iaşi a scăzut (infracţiunile de lovire sau alte violenţe au scăzut anul trecut cu zece procente, infracţiunile de furt cu 9%, iar cele cu ameninţări, cu 15%. Furturile din auto au scăzut cu 11%, iar cele stradale cu 4%). Mai mult, implementarea unui astfel de sistem de supraveghere a populaţiei în masă trebuie făcută după o consultare largă cu societatea civilă, având în vedere și amploarea investiţiei (aprox. 10% din bugetul local) şi efectele potenţiale de impietare asupra libertăţii şi intimităţii cetăţenilor. Primarul sa aibă grija de lipsurile noastre și sa lase spionatul iesenilor, ca rezultatul il putem spune noi fără spionaj: ne lipsește viața de oraș cosmopolit așa cum ar merita Iașul!”, a spus Marius Bodea.

Totodată, liberalii contestă această decizie, în condiţiile în care nici până nici acum nu s-a întreprins vreo măsură pentru recredibilizarea Poliţiei Locale, grav afectată de scandalul în care fostul primar Nichita şi-a spionat amanta utilizând resursele instituţiei care ar trebui să se ocupe cu ordinea publică în oraş.

“Nu avem nicio garanţie că acest sistem de supraveghere în masă nu va fi folosit de către cei de la Putere în alte scopuri decât cele enunţate public. Actuala conducere a Primăriei a refuzat orice demers pentru crearea unor proceduri şi mecanisme prin care situaţia de la Poliţia Locală să nu se mai repete”, a mai spus Marius Bodea.

Răzvan Timofciuc, consilier local, a spus că va ataca în contecios acest proiect de hotărâre.

„Cred că este foarte important să punem capăt delirului de spion-şef al primarului care va costa bugetul Iaşului 12 milioane euro. Preocupările domnului Chirica sunt total rupte de nevoile Iaşului…123.000 euro pentru un drapel, 150.000 euro pentru 5 toalete publice care ruginesc prin oraş sau 100.000 euro pentru achiziţia a 5 cai care se îmbolnăvesc prin grajduri…Decizia Curţii Europene de Justiţie este foarte precisă în sensul în care astfel de sisteme de supraveghere trebuie implementate doar în cazuri de forţă majoră”, a spus Răzvan Timofciuc, consilier local PNL Iasi.

PNL – Municipiul Iași va întreprinde toate eforturile pentru a pune capăt delirului de spion-şef al primarului prin care vrea să scoată din buzunarele ieșenilor 12 milione euro.

Departamentul de Comunicare al PNL Iaşi

Un comentariu la "Limbajul de mahala, glumițele și disperarea lui Mihai Chirica!"

 1. bic   28/04/2018 at 11:01 pm

  Iasul oras cultural si universitar?
  Limbajul de mahala glumitele si disperarea lui mihai chirica.
  Pai daca femeile in iasi sint intelectuale barbatii nu au cum sa aiba un limbaj de oraseni.
  A deci chirica a fost dat afara din partid.Mie mi au placut psd istii si i am votat intotdeauna.

  Mesajul e ca fapt divers.

  Răspunde

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.