Lucrare a unui profesor de la UMF Iași, publicată într-o prestigioasă revistă

Lucrare a unui profesor de la UMF Iași, publicată într-o prestigioasă revistă

Prestigioasa publicație „The Lancet – Diabetes & Endocrinology” a publicat luni, 16 octombrie, studiul „Bone and mineral disorders in chronic kidney disease: implications for cardiovascular health and ageing in the general population”, al cărui prim autor este Adrian Covic, prorector responsabil cu activitatea de cercetare științifică al UMF Iași.

Articolul „Bone and mineral disorders in chronic kidney disease: implications for cardiovascular health and ageing in the general population” este realizat de către membrii grupului de lucru Chronic Kidney Disease-Mineral and Bone Disorder (CKD-MBD) al Societăţii europene de nefrologie (European Renal Association – European Dialysis and Transplant Association – ERA-EDTA), reprezentând o colaborare între 10 centre renumite europene de nefrologie şi de cercetare a bolii mineral-osoase asociată bolii cronice de rinichi.

Este un proiect care a fost coordonat de către Adrian Covic (prim autor al articolului) de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași şi preşedintele acestui grup de lucru, Mario Cozzolino, profesor la Universitatea din Milano.

Din UMF Iași a fost implicat activ şi Mugurel Apetrii, şef de lucrări în cadrul Departamentului de Nefrologie.

„Redactarea articolului şi acceptarea lui în «The Lancet» a fost extrem de laborioasă, a durat aproximativ un an, fiind supus exigențelor unui articol de maxim impact ştiinţific. Subiectul abordat este unul de interes transdisciplinar descriind potenţiale mecanisme responsabile de îmbătrânirea precoce şi care sunt asociate cu mortalitatea ridicată întâlnită în cadrul pacienţilor cu boala cronică de rinichi. Articolul propune noi mecanisme de evaluare a riscului cardiovascular şi, indirect, noi direcţii de tratament care se pot aplica în arterioscleroză şi în osteoporoză”, a spus Adrian Covic.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.