Luptele interne din PSD şi din ALDE pun sub semnul întrebării şefia Consiliului Judeţean Iaşi

Luptele interne din PSD şi din ALDE pun sub semnul întrebării şefia Consiliului Judeţean Iaşi

Constituirea Consiliului Judeţean Iaşi a fost fixată, prin ordin al prefectului, pe data de 24 iunie 2016, la ora 12,30. În prima lor şedinţă, consilierii îşi vor alege preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi. Numai că, dacă în urmă cu ceva zile lucrurile erau clare în privinţa modului în care se va vota, astăzi calculele au devenit puţin mai complicate.

În urma alegerilor din 5 iunie, structura Consiliului este următoarea: PSD – 17 consilieri, PNL – 12 consilieri, UNPR – 2, PMP – 3 şi ALDE – 3. Aşadar, o alianţă PSD + ALDE ar putea da preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi.

Află numele consilierilor judeţeni de la Iaşi

Dacă până ieri toată lume era de acord în privinţa preşedintelui (Maricel Popa – PSD), astăzi au început jocurile de gleznă. Numele vicepreşedintelui din partea PSD naşte deja controverse, în timp ce numele vicepreşedintelui ALDE (indiferent care va fi acesta) va conduce la un mic sabotaj în interiorul partidului lui Călin Popescu Tăriceanu.

Posibilele scenarii:

1. Dacă numele propus de ALDE va fi Vasile Şalaru (din partea fostului PC), există riscul unui vot împotrivă din partea lui Victor Chirilă (fost PLR) şi chiar a lui Ciprian Roşca (şi el fost PLR). Aşadar, din 20 de voturi cât ar fi adus alianţa, ar rămâne doar 18! În consecinţă, candidatul care va fi propus de PNL va avea şanse mari să câştige preşedinţia Consiliului Judeţean.

2. Dacă propunerea ALDE va fi Victor Chirilă, orgoliul iraţional de cele mai multe ori al lui Şalaru va aduce un vot împotrivă. Chiar şi aşa, însă, rămân 19 voturi, deci candidatul PSD poate deveni preşedinte. Asta în cazul în care niciun consilier de la PSD nu va trăda!

3. În cazul în care nu toţi consilierii PSD vor fi de acord cu propunerea de preşedinte şi vicepreşedinte (din partea partidului) vom asista la o situaţie cel puţin hilară. PSD câştigă alegerile în judeţ, dar nu poate pune preşedintele la Consiliul Judeţean. De fapt, e suficient ca 2 consilieri PSD să nu voteze şi toată construcţia social-democrată se va duce pe apa sâmbetei.

4. Conform unor surse din apropierea partidului, riscul ca PSD să piardă postul de preşedinte este unul foarte mare, în condiţiile în care nu toată lumea este de acord cu propunerea numită Maricel Popa. Două voturi sunt de ajuns (în condiţiile în care alianţa cu ALDE ar funcţiona) şi cum votul este secret… prinde orbul, scoate-i ochii! Şi chiar dacă „trădătorii” ar fi prinşi şi daţi afară din PSD, lucrurile nu se vor mai putea schimba!

5. Interesant este faptul că până acum toată lumea a spus că soluţia salvatoare ar putea veni de la Victorel Lupu, dar numai în cazul în care ar accepta funcţia de preşedinte, orice altă variantă nefiind viabilă.

6. Nu este exclus ca vineri să avem parte şi de o altă surpriză şi să descoperim că unu dintre vicepreşedinţi va fi de la PMP, mai ales că Alin Aivănoaei şi-a făcut suficient de mulţi prieteni în rândul social-democraţilor.

Vezi din cine este format Consiliul Local de la Iaşi

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.