Mare atenţie: fumatul favorizează tentativele de sinucidere

Mare atenţie: fumatul favorizează tentativele de sinucidere

Un studiu realizat recent de cercetători francezi şi americani arată că ţigările favorizează tentativele de sinucidere. Studiul a fost publicat în revista medicală Plos One.

Cercetătorii au observat în cadrul studiului 34.653 de americani, fumători şi nefumători, timp de patru ani: în 2001-2002 şi 2004-2005. Participanţii la cercetare au răspuns la un chestionar la începutul şi la sfârşitul experimentului. A rezultat că un număr mai mare de persoane care fumau la începutul şi la sfârşitul studiului au declarat că au avut o tentativă de sinucidere faţă de cel al nefumătorilor.

„Constatarea este valabilă indiferent de caracteristicile socio-economice ale participanţilor la experiment, de istoricul lor psihiatric sau de eventuale încercări suicidare anterioare”, afirmă cercetătorii.

Pe de altă parte, riscul unei tentative de sinucidere a fost de patru ori mai mare în rândul noilor fumători şi al celor care au reluat fumatul în cursul cercetării, faţă de nefumători.

Oprirea fumatului este recomandată cu atât mai mult persoanelor depresive, ştiindu-se că cine se lasă de fumat are o stare psihică mai bună, cu un stres mai scăzut.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.