Mare atenţie, şoferi! Drumurile se transformă în sticlă. Apare fenomenul de „freezing rain”!

Mare atenţie, şoferi! Drumurile se transformă în sticlă. Apare fenomenul de „freezing rain”!

Zilele următoare ne vom confrunta cu fenomenul de „ploaie înghețată”, pe măsură ce precipitațiile vor fi tot mai mult de ploaie și lapoviță.

Ploaia îngheţată va transforma străzile într-un uriaş patinoar.

Ploaia înghețată se formează atunci când picăturile întâlnesc o suprafaţă rece și îngheaţă instantaneu, fie că e vorba de metal sau de asfalt. Concluzia: pe suprafața respectivă o să se alunece foarte tare.

Fenomenul de „ploaie înghețată” va cuprinde la început zonele Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, dar la sfârșitul săptămânii ar putea afecta și regiuni extinse din Transilvania, a precizat meteorologul ANM Gabriela Băncilă.

Fenomenul „freezing rain” apare de obicei atunci când un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de îngheţ. Mişcarea se întâmplă cel mai des în apropierea unor suprafeţe de apă. Practic, fulgii de zăpadă intră în contact cu stratul de aer cald, se topesc şi se transformă în ploaie. Apoi, picăturile ajung din nou în stratul de aer rece, aproape de suprafaţa pământului, şi se răcesc brusc, fără însă să îngheţe complet. Îngheţul are loc instantaneu, la contactul cu suprafeţele reci de la sol: asfalt, cabluri de elctricitate, copaci, avioane sau orice altă suprafaţă rece.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.