Mare atenție! Ţânţarii transmit mai mult de 50 de boli infecţioase

Mare atenție! Ţânţarii transmit mai mult de 50 de boli infecţioase

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi atrage atenţia ieşenilor să se protejeze cât mai bine împotriva ţânţarilor, după ce acum o săptămână a fost confirmat primul caz din judeţ de infectare cu virusul West Nile.

Un bărbat de 67 de ani, din judeţul Iaşi, care, deşi nu a părărsit recent ţara, a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi prezentând semnele epidemiei.

„Ţânţarii transmit agenţi patogeni care produc îmbolnăviri la om şi animale. Bolile cele mai răspândite sunt malaria şi arbovirozele. În România ţânţarii sunt implicaţi în transmiterea virusului West Nile“, menţionează DSP.

Femela ţânţar este cea care pune în pericol sănătatea umană, pentru că atunci când se hrăneşte cu sânge reuşeşte să preia sau să transmită agenţi patogeni.

Țânțarii pătrund în apartamente prin ventilaţie, pe geamurile deschise şi balcoane, iar perioada în care devin cel mai agresivi este noaptea.

Reprezentanţii DSP recomandă oamenilor să urmărească cu atenţie mai ales starea sanitară a subsolurilor, pentru că apariţia ţânţarilor în apartamente este legată de înmulţirea lor în masă în locurile subterane, unde cantitatea de apă poluată se întâlneşte în cantităţi mari.

Principalele sfaturi pentru populaţie sunt purtarea hainelor cu mânecă lungă şi a pantalonilor lungi, utilizarea substanţelor toxice împotriva ţânţarilor şi utilizarea insecticidelor în locuinţă în cazul în care aceştia au pătruns acolo.

În ceea ce priveşte West Nile, virusul transmis de ţânţari care a apărut de curând şi în zona Moldovei, specialiştii spun că la aproximativ 20% dintre oameni, principalele simptome sunt asemănătoare gripei, bolnavii prezentând cefalee, stare de rău, febră, anorexie, febră şi vărsături. La 1% dintre cazuri pot apărea şi simptome neurologice, precum meningita sau meningoencefalita. În cazul prezenţei acestor simptome este recomandată prezenţa de urgenţă la cea mai apropiată unitată medicală.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.