Marin Preda: viaţa ca o ficţiune

Marin Preda: viaţa ca o ficţiune

Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi organizează joi, 25 mai 2017, cu începere de la ora 14.00, la Filiala „Ion Creangă” (Casa de Cultură a Sindicatelor, Bd. Socola, nr. 34) o nouă întâlnire-dezbatere a Clubului Clepsidra, ediţie dedicată scriitorului Marin Preda, de la a cărui moarte fulgerătoare s-au împlinit, pe 16 mai, 37 de ani.

Prof. univ. dr. Constantin Dram va susţine conferinţa „Marin Preda: viaţa ca o ficţiune”. „Marin Preda a fost printre primii mari scriitori români care a simţit nevoia să dezvăluie mecanismul care determină naşterea prozei artistice, în interviuri şi articole de notorietate maximă la vremea apariţiei lor. Relaţia dintre istorie şi ficţiune a fost/ este una dintre cele mai comentate în cultura scrisă, având un mare punct de pornire în discursul metaromanesc din Don Quijote, devenind apoi un punct forte al dezvăluirilor făcute în timp de către marii prozatori. Din acest punct de vedere, proza lui Marin Preda, asociată cu receptarea marilor pulsiuni ale istoriei imediate, ca şi cu subiectivitatea artistică a unui mare creator, este un câmp uriaş de interpretare, mai cu seamă prin faptul că modernitatea şi postmodernitatea se lasă din ce în ce mai mult influenţate şi de varii câmpuri ficţionale, în modalităţi mai mult sau mai puţin explicite”, spune prof. univ. dr. Constantin Dram.

Finalul întâlnirii va fi rezervat întrebărilor din public, cea mai pertinentă întrebare fiind premiată cu un pachet de cărţi.

Proiectul „Clubul Clepsidra” se desfăşoară în cadrul programului Biblioteca şi Societatea al Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” şi se adresează publicului larg interesat de felul în care moravurile politice se regăsesc în literatura naţională şi internaţională, a decelării propagandei şi ficţiunii de mesajul literar valabil exprimat prin convingerea autorilor.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.