Marius Bodea: „Falsurile de la Comisia de Urbanism din cadrul Primăriei nu pot fi tăgăduite. Primarul Chirica patronează un sistem corupt!”

Marius Bodea: „Falsurile de la Comisia de Urbanism din cadrul Primăriei nu pot fi tăgăduite. Primarul Chirica patronează un sistem corupt!”

Explicațiile celor de la Primăriei Municipiului Iași cu privire la falsul grosolan pe zona de urbanism sunt de un tupeu incredibil, consideră deputatul PNL Marius Bodea.

În opinia lui Bodea, sunt cel puțin 2 mari încălcări ale legii care nu pot fi tăgăduite:

„1. S-au încălcat prevederile legii urbanismului și construcțiilor.

În anul 2004 suprafața de teren a fost introdusă în intravilan odată cu aprobarea PUZ Cartier rezidențial ‘Galata’, tarlalele 43, 44, 45, 51, 52, prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) 326 / 24.05.2004.

Acesta avea următorii indicatori:

Regim înălțime P+3E (4 niveluri)

Înălțime maximă 12 m

* Conform art. 7 din legea 350/2001, prin PUZ….. coeficientul de utilizare a terenului (CUT) propus de noua reglementare nu îl va putea depăși pe cel aprobat inițial cu mai mult de 20%, o singură dată.

* Prin urmare, coeficientul de utilizare a terenului CUT poate fi mărit, dar ceilalți indicatori se păstrează neschimbați.

În acest moment, în zona la care noi facem referire există construcții cu următoarele date:

Regim înălțime D+ P+3E (5 niveluri)

Înălțime maximă Peste 15 m

Se observă foarte clar că nu este respectată legea 350/2001, prin depășirea cu 1 nivel (Demisol) a regimului de înălțime reglementat, iar înălțimea maximă este majorată de la 12 m la 15 m.

  1. S-a pus o altă documentație la proiectul de hotărâre votat de consilierii locali

În 24.11.2016, pentru porțiunea din planșa cuprinsă în pag. 1 din Anexa D, se aduce la cunoștința publicului proiectul de hotărâre nr. 118942 pentru aprobare PUZ 17/2011 întocmit de firma SC CONTRAST STUDIO SRL (pag. 2-6 din Anexa D), la cererea SC PRIME PROPRIETATI SRL, pentru construire:

Locuințe colective — 6 buc conform planșei anexate

Regim înălțime D+ P+3E

Înălțime maximă la cornișă 12 m

– Se observă că se depășește regimul de înălțime reglementat al zonei cu un nivel.

– Înălțimea maximă nu mai este reglementată pentru că PUZ-ul inițial spunea de înălțime maximă de 12 metri, iar în situația dată înălțimea se mărește cu peste 15 m.

– Legea nu prevede posibilitatea niciunei dispense. Regimul de înălțime e P+3E, așadar nu are ce sa apară demisol.

Înălțimea maximă este de 12 m (nu 12 m la cornișă, nu 15 m cum au dat în alte PUZ-uri în zonă).

dar,

În 23.06.2017 se aproba HCL nr. 246 (Anexa E) pentru aprobare PUZ la cererea ACHITEI GHEORGHE ȘI ACHITEI LUMINIȚA, pentru exact aceeași suprafață pentru care s-a făcut consultarea publicului pentru construire:

Locuințe colective – 12 buc conform planșelor anexate

Regim înălțime D+ P+3E

Înălțime maximă la cornișă 12 m

* Noul PUZ poartă același număr 17/2016 și este întocmit de aceeași firmă și același colectiv cu cel întocmit pentru SC PRIME PROPRIETĂȚI SRL.

* Acest PUZ la care noi, liberalii, facem referire, a fost introdus în mod hoțește de către cei de la Urbanism! În prima schiță erau 6 blocuri, în ce de-a doua sunt 12 blocuri. Este aberant să spui că este normal să pui același nr. și aceleași semnături pe două planșe diferite. Trebuia repusă în dezbaterea publică planșa cu 12 blocuri, mai ales că această planșă are memoriul de la cea cu 6 blocuri!

* Nu există pe lumea asta să avem două documente cu conținut diferit, dar cu același număr atribuit și cu aceiași întocmitori și semnatari. Cu atât mai mult, acestea să fi fost realizate/completate în perioade diferite în timp.

* Că sunt ‘orientative’ sau nu, așa cum susțin cei din Primărie, unul dintre aceste documente este fals!

Aceste fapte intră sub incidența art. 323 din Codul Penal.

Pe lângă asta, PUZ-ul conține mai multe ilegalități!

* Numărul de unități prezentat în planșe conduce la o suprafața construită pe unitate (bloc) de 386 mp. Numărul de parcaje supraterane este de 82 (restul de 168 se presupune că vor fi în demisoluri (ilegal prevăzute). Într-un demisol de 386 mp nu pot fi amplasate 13 automobile cu acces liber spre exterior, datorită constrângerilor structurale și de gabarit pentru manevre. Prin urmare, afirmația este nerealistă și menită să inducă în eroare pentru a asigura o îndesire maximală a blocurilor.

* Distanța propusă între blocuri este de 6 m, ceea ce presupune că acestea sunt încadrate în gradul I sau II de rezistența la foc. Ori, având în vedere că acoperișul este de lemn, acestea sunt încadrate în gradul IV de rezistență la foc!

* Nu sunt prevăzute locuri pentru colectarea deșeurilor iar spațiile existente în planșa de reglementări nu permit amplasare acestora la min 10 m de locuințe.

Aceste lucruri nu pot fi tăgăduite de către cei de la Primărie, oricât s-ar ascunde în spatele acuzelor și limbajului mitocănesc!”

„Solicităm explicații pentru aceste nereguli și cei vinovați să fie trași la răspundere pentru că, ceea ce se întâmplă acum în Iași, cu haosul urbanistic premeditat, este extrem de nociv pentru viitorul orașului!

Explicația prin care Comisia de Urbanism ar fi validat pentru plen planșele și schițele pentru PUZ-ul la care facem referire întărește acuzele noastre de fals și înșelăciune. Practic, au fost induși în eroare și membrii Comisiei de Urbanism, nu doar membrii Consiliului Local”, mai spune Marius Bodea.

În final, deputatul PNL de Iași spune că în următoarele zile se va depune o plângere la DNA această încălcare a legii.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.