Medic de la Spitalul de Recuperare din Iaşi, condamnat la Vaslui!

Medic de la Spitalul de Recuperare din Iaşi, condamnat la Vaslui!

Un dosar de malpraxis în care au fost implicaţi un medic ortoped şi o avocată din Iaşi a fost soluţionat de Tribunalul Vaslui, în apel.

În primă instanţă, Judecătoria Iaşi a dat câştig de cauză medicului acuzat, iar victima a fost obligată să achite cheltuielile judiciare. Nemulţumită de soluţie, pacienta, avocata Maria Roznov, a cerut strămutarea dosarului la Tribunalul Vaslui, unde a avut câştig de cauză.

Magistratii vasluieni au cerut suplimentarea probatoriului cu expertiza medico-legală şi apoi au dat câştig de cauză avocatei. Instanţa a considerat că medicul a greşit şi l-a obligat la plata a 10.000 de lei daune morale şi achitarea cheltuielilor judiciare, informează Vremea Nouă.

În mai 2014, avocata Maria Roznov a suferit o fractură la mâna dreaptă. A fost internată la Spitalul de Recuperare Iaşi cu diagnosticul „fractură extremitate inferioară radius drept cu deplasare” şi diagnostic secundar „fractură stiloidă cubitală dreaptă”. A fost operată de către medicul ortoped Andrei Sava şi, conform documentelor medicale, acesta a realizat o intervenţie chirurgicală prin care i-a montat placă dorsală înşurubată. După o perioadă de timp, acelaşi medic i-a scos pacientei gipsul şi i-a recomandat tratament kinetoterapeutic timp de minim 4 luni pentru recuperare deplină. Chiar dacă a efectuat cu rigurozitate acest tratament, după câteva luni femeia a constatat că nu are evoluţie la mişcarea pumnului, iar trei dintre degete rămân căzute în palma mâinii drepte.

Câteva luni mai târziu, văzând că nu îşi mai poate folosi mâna, avocata si-a făcut noi radiografii. În noiembrie 2014 a mers din nou la acelaşi medic, care i-a solicitat, însă, să revină după sărbătorile de iarnă.

Femeia nu a mai aşteptat şi a consultat şi alţi specialişti. Concluzia a fost aceea că placa a fost înşurubată greşit şi a provocat ruperea tendoanelor celor trei degete. Din acest motiv se impunea, de urgenţă, o nouă operatie pe care a efectuat-o la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi. Intervenţia chirurgicală a fost filmată pentru a se putea stabili cauza ruperii tendoanelor.

În primă instantă, expertiza iniţială nu indica nicio legătură de cauzalitate între intervenţia medicului Andrei Sava şi ruperea tendoanelor pacientei. În apel, la solicitarea Tribunalului Vaslui, experţii au venit cu o nouă completare, arătând că ruptura tendoanelor s-ar fi putut produce ca urmare a montării plăcii. Mai exact, medicul ar fi trebuit să scoată aparatul gipsat după apariţia primelor dureri şi nu să aştepte termenul stabilit iniţial.

„După realizarea radiografiilor numitei Roznov Maria din perioada 19.06.2014 – decembrie 2014, medicul curant trebuia să aprecieze scoaterea plăcii după apariţia calusului radiologic (în funcţie de controalele radiologice). Dacă pacienta ar fi prezentat dureri la nivelul pumnului în regiunea posterioară (care sugerează o suferinţă a tendoanelor extensoare prin fricţiunea dintre acestea şi placă – capul şuruburilor) cu limitarea mobilităţii acestuia, acest lucru ar fi fost imperios necesar”, au explicat experţii în raportul înaintat Tribunalului Vaslui.

„Apărarea intimatului Sava Andrei în sensul că din examenele ecografice nu rezultă că în cazul de faţă calusul s-ar fi format ci că era în formare şi deci nu era necesară îndepărtarea plăcii, nu poate fi reţinută faţă de concluziile suplimentului la raportul de expertiză. Potrivit opiniei de specialitate, dacă existau dureri şi mobilitatea pumnului era scăzută, nu mai era la aprecierea medicului dacă era oportun sau nu ca placa înşurubată să fie scoasă, ci era absolut imperios necesar. Aşa cum a reţinut prima instanţă, şi Tribunalul apreciază că răspunderea specială pentru malpraxis este una delictuală, iar legiuitorul a fost sărac în a defini malpraxisul. În speţă, ne aflăm în situaţia de culpă medicală, ca o eroare de conduită pe care un medic prudent şi diligent, aflat pe acelaşi plan profesional şi în aceleasi circumstanţe externe, nu ar fi comis-o”, se arată în motivarea Tribunalului Vaslui.

Sursa: Vremea Nouă

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.