Micul demolator şi-a ridicat Facebook-ul în cap!

Micul demolator şi-a ridicat Facebook-ul în cap!

Incapabil să construiască ceva în Iaşi, dar folosind la maximum pretextul „igienizării” oraşului, Mihai Chirica, vaşnicul nostru primar, a trecut ieri la demolarea unei clădiri… insalubre, sub ochii atenţi şi vigilenţi (!) ai presei! Atât doar că efectul scontat de marea demolare din sfânta Zi a Europei nu a avut chiar rezultatul aşteptat, criticile curgând gârlă pe pagina de Facebook a primărei.

Reprezentanţii municipalităţii au demolat astăzi, 9 mai, un imobil cu risc iminent de demolare, cu statut de locuinţe sociale, aflat la intersecţia străzii Păcurari cu strada Şcoalei”, se arată în postarea publicată de cuvântători pe pagina de Facebook a primăriei.

Trecând peste faptul că a fost demolat un imobil cu „risc de demolare”, postarea ne avertizează mai departe că „Primarul Mihai Chirica declara atunci că intenţionează ca, până la sfârşitul primului semestru al acestui an, toată această zonă problematică să îşi recapete aspectul civilizat şi condiţiile de siguranţă publică”. Şi ca să ne arate că ştie ce face şi că a avut grijă de sărmanele familii relocate, Chirica ne spune în continuare pe aceeaşi pagină de Facebook: „Totodată, vrem să tragem şi un semnal de alarmă: familiile care au fost mutate de aici în alte spaţii ale municipalităţii beneficiază de ultima şansă de a fi mutate în alte spaţii”!!!!

Să nu credeţi acum că procesul de demolare se va opri aici. „În viitor vizăm câteva locuinţe din zona Cuza Vodă, mai exact la intersecţia dintre străzile George Enescu şi Cuza Vodă. Nu am înţeles de ce au distrus inclusiv scările de acces. Va urma o demolare şi pe zona Sărărie, acolo suntem deja la a doua clădire”, ne-a avertizat Mihai Chirica. Acelaşi primar a continuat însă seria declaraţiilor, arătându-ne că este ferm şi pe poziţie… „Restartăm modul de administrare a patrimoniului municipiului Iaşi, în sensul că ceea ce nu mai este bun se va demola. Încercăm să redăm patrimoniului cultural importanţa necesară pe care o are pentru imaginea oraşului nostru şi vom continua acest proces”! Deci, ne-am lămurit: avem grijă de patrimoniul cultural al oraşului, demolându-l!!!!

Marea acţiune de demolare a micului demolator a cam fost făcută varză de ieşeni, care nu s-au sfiit să posteze comentarii de genul:

Remi Ciobanu „Cladirea aceea ar fi trebuit sa fie cladire de patrimoniu si sa o renovati si sa amenajati ceva folositor urbei in ea. Nu sa o lasati in voia sortii si a „chiriasilor”. Pacat de ea. Si mai puneti si poze si dati si interviuri, ca si cum ar fi o mare realizare… ”

Bogdan Mrbody Petrariu „Domnul Primar Mihai Chirica trebuie sa ia masurii pentru reabilitarea cladirilor istorice din iasi nu demolarea #FabricadeȚigaretedinIași Fabrica de Țigarete din Iași este o fabrică înființată în anul 1864 în municipiul Iași, pentru producerea de țigarete și alte produse de tutun. Clădirile fostei Fabrici de Țigarete se află situate pe Șos. Națională nr. 1. Fosta manufactură de tutun, azi Fabrica de Țigarete din Iași, este inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Iași, având codul IS-II-m-B-03953 [1]. Pe această listă, este trecut anul 1894 ca an al construcției clădirii”.

Marius Andrei Raveica „Ați putea să nu mai lăsați clădirile vechi și de patrimoniu să fie case sociale? Aș sta și eu în buricul târgului în casă de 1900 pe chirie cu 30 de lei… ”

Raluca Maria „De ce ați demolat clădirea?! Aia era o clădire veche, cu o arhitectură valoroasă”.

Şi comentariile continuă, majoritatea lor cam în aceeaşi notă.

Dacă doriţi să citiţi întreaga postare legată de demolarea din Păcurari, o puteţi face mai jos:


Reprezentanții municipalității au demolat astăzi, 9 mai, un imobil cu risc iminent de demolare, cu statut de locuințe sociale, aflat la intersecția străzii Păcurari cu strada Școalei. Pe 23 martie 2017 primarul Mihai Chirica, însoțit de reprezentanți ai Poliției Locale și ai Direcției de Administrare a Patrimoniului Public și Privat, a inspectat imobilul respectiv, acțiunea vizând existența și legalitatea actelor de închiriere ale persoanelor domiciliate în aceste clădiri, precum și verificarea condițiilor de siguranță și de igienă ale acestora.

Întrucât imobilele municipalității din zonă prezentau un risc iminent de autodemolare, punând în pericol atât siguranța locatarilor, cât și a pietonilor, iar condițiile de locuire au devenit insalubre, primarul Mihai Chirica a dispus atunci ca persoanelor care au acte de închiriere legale să li se ofere, în regim de urgență, alte spații de cazare care să ofere condiții civilizate de trai. Primarul Mihai Chirica declara atunci că intenționează ca, până la sfârșitul primului semestru al acestui an, toată această zonă problematică să își recapete aspectul civilizat și condițiile de siguranță publică.

Imobilul reprezenta un pericol public. Toată lumea care circula prin zona de trotuar era nevoită să se ferească să nu cadă vreo cărămidă. A fost efectuată o expertiză tehnic și a primit decizia de demolare. Nu mai puteam face nimic. Vrem să redăm acestui loc aspectul urban. Devenise un focar din punctul de vedere al salubrității, dar și al infracționalității. Totodată, vrem să tragem și un semnal de alarmă: familiile care au fost mutate de aici în alte spații ale municipalității beneficiază de ultima șansă de a fi mutate în alte spații. Numai din zona Păcurari am evacuat recent 18 persoane fără forme legale. Mă refer aici la clădirea în care a funcționat filiala Bibliotecii Județene. Am reușit să o evacuăm în totalitate, dar și anexele din spate, pe care, din păcate, va trebui să le demolăm. Sunt compromise 100%, dar clădirea principală este de patrimoniu și o vom reabilita. În viitor vizăm câteva locuințe din zona Cuza Vodă, mai exact la intersecția dintre străzile George Enescu și Cuza Vodă. Nu am înțeles de ce au distrus inclusiv scările de acces. Va urma o demolare și pe zona Sărărie, acolo suntem deja la a doua clădire. Acestea se vor întâmpla pe măsură ce găsim și fond de locuințe. Săptămâna viitoare vom lansa licitația de achiziție a lucrărilor de construire de locuințe sociale, vor fi 36 de apartamente în zona Grădinari. Ușor-ușor vom filtra și cine va locui acolo. Nu va mai intra fiecare cum va dori”, a declarat Mihai Chirica.

Edilul a adăugat că la ședința Consiliului Local din luna mai va exista un proiect de hotărâre prin care vor fi modificate clauzele procesului de închiriere a locuințelor sociale.

Cine nu plătește chiria și cine nu întreține locuința va fi evacuat, fără dreptul de a primi o altă locuință vreodată, cel puțin până la o altă modificare legislativă locală. Clauzele contractuale vor fi mai dure și mai ferme. Chiriașii trebuie să respecte legile acestei țări, la fel ca toți ceilalți cetățeni. Este o abordare responsabilă. Acționăm fără dispreț față de cei care locuiesc în ele, dar cu creșterea responsabilității tuturor celor implicați. Restartăm modul de administrare a patrimoniului municipiului Iași, în sensul că ceea ce nu mai este bun se va demola. Încercăm să redăm patrimoniului cultural importanța necesară pe care o are pentru imaginea orașului nostru și vom continua acest proces. De-a lungul anilor vom reloca persoanele din casele care sunt supuse autodemolării și cele sunt elemente de patrimoniu vor fi restaurate și redate frumuseții acestui oraș. Calculat aproape la zi, prejudiciul municipiului Iași depășește suma de 2 milioane de euro. Oameni care nu și-au plătit întreținerea au lăsat găuri de sute de milioane de lei vechi și au băgat asociațiile de proprietari în conflict cu furnizorii din cauza acestor datorii”, a mai spus primarul Mihai Chirica”.


Sursa foto: Facebook

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.