Mihai Chirica este inculpat oficial în „dosarul Skoda”

Mihai Chirica este inculpat oficial în „dosarul Skoda”

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, acest revoluționar al anului 2017 și „campion” al moralității administrative, a dobândit oficial calitatea de inculpat în „dosarul Skoda”.

Prejudiciul produs de Mihai Chirica, prin semnarea actelor de achiziție a 4 mașini Skoda, în condițiile în care acest lucru era interzis prin lege, depășește 411.000 lei.

Tertipurile folosite de Mihai Chirica pentru cumpărarea mașinilor i-au adus acum „calitatea” de inculptat într-un dosar în care mai sunt implicate încă 9 persoane.

Așteptăm cu viu interes ca Mihai Chirica să iasă public și să vorbească despre mișmașurile pe care le-a făcut la Primăria Iași, după care, tot public, să-și dea demisia din funcția pe care o deține și care este o pălărie mult prea mare pentru un individ capabil de orice fel de găinării pentru a-și vedea numele pe plăcuța de înmatriculare a unei mașini (mașina cu care a circulat mult timp Chirica avea numărul WMC)!

În mare, povestea este următoarea. În perioada guvernului Emil Boc, timp de patru ani, administrațiile locale au avut interdicția de a achiziționa mașini și mobilier nou. În noiembrie 2012, nouli Guvern USL a anulat această interdicție, cu mențiunea că primăriile puteau cumpăra mașini cu o capacitate a motorului de maxim 1,6 L și cu un preț maxim de 18.000 de euro, inclusiv TVA.

Erau exceptate de la aceste limitări armata, organele de ordine publică și cele de siguranță națională.

Așa se face că, pe 1 februarie 2013, șeful Poliției Locale Iași a semnat un referat de necesitate pentru achiziția a patru autoturisme, spunând că are nevoie de mașini performante în desfășurarea activității. Însă, mașinile Skoda cumpărate nu au ajuns niciodată la Poliția Locală!

Procedura de achiziție pe SEAP a fost lansată pe 28 februarie de către Municipalitatea Iași, adică de Direcția Tehnică, în condițiile în care Poliția Locală are propriul cont pe SEAP! Abia după ce Curtea de Conturi a depistat achiziția ilegală, actele au fost refăcute, mașinile fiind înmatriculate inițial pe Primăria Iași.

Ca viceprimar, conform atribuțiilor primite la începutul mandatului, Mihai Chirica avea în subordine directă atât Poliția Locală, cât și Direcția Tehnică, semnând întreaga documentație, adică aprobând atât referatul de necesitate, cât și procedura de achiziție. La toate autoturismele achiziționate s-a mers pe vârfurile de gamă. Specificațiile cerute încep de la motor turbo diesel, minim 2.000 cmc, cu minim 170 CP. Din start, cererea a fost îndreptată spre Grupul Volkswagen, din care face parte și Skoda, doar acestea oferind 170 CP la motoare de 2 litri.

Toate specificațiile sunt copiate din catalogul Skoda. Volanul trebuia să fie obligatoriu în 4 spițe, leduri spate, iar terminologia dotărilor de siguranță sunt exact cele din grupul german: MSR, ASR, HBA, DSR. S-a cerut detectarea nivelului de oboseală a șoferului, o condiție care, în combinație cu motorul de 170 CP și cu prețul cerut, nu se găsește decât la Skoda Octavia. La confort, s-a cerut Climatronic – termen specific VW-Skoda, și nu instalație de aer condiționat automată, conform terminologiei generale. Bancheta din spate trebuia să fie încălzită, iar computerul de bord era cu „afișaj Maxi-DOT”, o licență exclusiv VW și Skoda.

Cea mai interesantă specificație cerută, pe care nicio altă marcă de mașini nu o avea, este „concept dual deschidere trapă portbagaj Twindoor”, o particularitate a Skodei Superb. Drept urmare, singura ofertă a fost a celor de la Open Service, dealerul Skoda din Iași, care a livrat trei Octavia și un Superb. Prețul estimat a fost de 411.000 de lei, achiziția făcându-se la 408.000 de lei, prin Unicredit Leasing.

În virtutatea funcției, Mihai Chirica a răspuns de toată operațiunea, toate aprobările purtând semnătura sa. Mașinile depășeau însă plafonul de 18.000 de euro (cu TVA), impus de Guvernul României. De aceea, s-a apelat la Poliția Locală.

În doar sunt inculpați 10 oameni, însă vârful de lance îl reprezintă actualul primar, Mihai Chirica, cel care până acum a pozat în moralistul numărul 1 al Iașiului, în condițiile în care știa foarte bine că activitatea sa la primărie a ridicat și ridică în continuare numeroase semne de întrebare.

Una peste alta, însă, performanța primarului Iașiului este una de „invidiat”, după un an de mandat alegându-se deja cu un dosar penal.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.