Mihail Vlasov, 9 ani și 10 luni de închisoare. Ingrid Vlasov, 1 an cu suspendare

Mihail Vlasov, 9 ani și 10 luni de închisoare. Ingrid Vlasov, 1 an cu suspendare

Mihail Vlasov, fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României – CCIR, a fost condamnat vineri, 3 august, de Curtea de Apel București la 9 ani și 10 luni închisoare, într-un dosar în care este acuzat de folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii unor foloase, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Ingrid Vlasov a primit un an cu suspendare. Soțul acesteia, Marian Nedelcu, a primit 2,6 ani de închisoare cu executare.

Conform deciziei instanței, Vlasov, poreclit și “împăratul”,  a primit 2 ani închisoare pentru folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii unor foloase, 6 ani pentru delapidare cu consecințe deosebit de grave, 2 ani și 6 luni închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Judecătorii au constatat că infracțiunile din acest dosar sunt concurente cu infracțiunea de trafic de influență, pentru care Vlasov a fost condamnat definitiv în anul 2015 de Curtea de Apel București la 5 ani și 8 luni închisoare, el fiind eliberat condiționat în septembrie 2017.

CAB a anulat decizia de eliberare condiționată și la pedeapsa rezultată de 6 ani închisoare a aplicat un spor de 3 ani și 10 luni închisoare, el având de executat în final 9 ani și 10 luni închisoare.

În același dosar, fiica lui Mihail Vlasov, Ingrid Vlasov, a fost condamnată la un an închisoare cu suspendare, iar soțul acesteia, Marian Nedelcu, a primit 2 ani și 6 luni închisoare cu executare.

De asemenea, au fost condamnați: Rodica Luiza Grigorescu (secretar general CCIR) – 2 ani și 10 luni închisoare cu executare, Mariana Rodica Suciu (director general la SC Romexpo SA) – 3 ani și 4 luni închisoare cu executare, Nicolai Zdrobici – 2 ani și 3 luni închisoare cu executare.

Pe latură civilă, instanța a dispus ca Mihail Vlasov să plătească 53.823.942 lei daune materiale către Camera de Comerț și Industrie a României, din care 48.301.870 lei singur, iar 5.522.071 lei în solidar cu ceilalți inculpați.

De asemenea, Mihail Vlasov trebuie să plătească 6.086.741 lei daune materiale către partea civilă Romexpo SA, în solidar cu ceilalți inculpați.

În plus, judecătorii au pus sechestru pe bunurile mobile și imobile ale lui Mihail Vlasov și celorlalți inculpați până la concurența sumei de 59.910.683 lei, însă au ridicat sechestrul pe bunurile deținute de Ana Maria Vlasov, Viviana Florina Vlasov și societatea Casa Wanda 02 SRL.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

DNA susține că, în perioada 2008 – 2014, Mihail Vlasov, abuzând de funcția de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, a întreprins demersuri pentru obținerea unor foloase materiale personale și pentru persoane din anturajul său, în detrimentul instituției pe care o reprezenta.

Potrivit procurorilor, au fost adus grave prejudicii atât Camerei de Comerț, cât și SC Romexpo SA, la care CCIR este acționar majoritar.

“După ce a preluat conducerea CCIR, Mihail Vlasov a întreprins acțiuni astfel încât bani din bugetul instituției să ajungă la diverse entități/societăți comerciale, în scopul sprijinirii intereselor materiale proprii sau ale unor membri de familie, prin încheierea de contracte și convenții. Concret, el și-a folosit autoritatea și influența față de inculpatele Ștefănescu, Grigorescu și Suciu, pe care le-a determinat să semneze contracte în fals, având drept scop însușirea și respectiv folosirea resurselor materiale ale celor două entități”, spun anchetatorii.

DNA menționează că, prin contractele semnate, respectiv contracte de închiriere, contracte de prestări servicii sau colaborare, contracte de asistență juridică cu Cabinetul Individual “Avocat Mihail M. Vlasov”, au fost direcționate sume de bani sau au fost puse la dispoziție imobile din patrimoniul CCIR și Romexpo la prețuri derizorii, în favoarea lui Mihail Vlasov și a unor membri de familie.

“Mihail Vlasov și-a însușit sume de bani din bugetul CCIR, pe care le-a cheltuit în interes propriu, după cum urmează: suma de 47.599.382,90 lei retrasă din ‘Fondul la dispoziția biroului de conducere/Fond la dispoziția președintelui’, prevăzut în bugetul CCIR, ridicată în numerar, pe bază de dispoziții de plată către casierie; suma de 702.487,68 lei retrasă din contul bancar al CCIR, prin plăți efectuate cu cardul către mai multe cazinouri, pentru participarea la jocuri de noroc, fără să o restituie”, mai spune DNA.

Conform DNA, Mihail Vlasov și celelalte persoane, prin actele și faptele lor, au produs prejudicii patrimoniilor Camerei de Comerț și societății Romexpo de peste 54,3 milioane lei, respectiv de aproximativ 6,1 milioane lei.

Sursa: Agerpres

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.