Miliardarii – tot mai mulţi şi mai săraci!

Miliardarii – tot mai mulţi şi mai săraci!

Sunt din ce în ce mai mulţi miliardari pe Terra, dar sunt şi din ce în ce mai săraci, conform unui raport al băncii UBS, publicat recent.

Anul trecut, 210 persoane au intrat în clubul super-bogaţilor, care numără circa 1.400 de membri, dintre care o treime (538) sunt americani, conform acestei analize realizate în colaborare cu PricewaterhouseCoopers.

Zona Asia-Pacific, cu cei 530 de miliardari, ocupă locul al doilea şi ameninţă hegemonia americană. Europa are 339 de super-bogaţi.

Averea super-bogaţilor este în continuare colosală, ajungând la 4.631 miliarde de euro (5.100 miliarde de dolari), adică aproape de două ori produsul intern brut al Franţei, dar a scăzut cu aproape 6% într-un an. „După aproape 20 de ani de acumulare de bogaţii fără precedent, (…) epoca de aur cunoaşte o încetinire”, spun autorii raportului. În opinia lor, scăderea averilor în 2015 are la bază „rafalele” care bat asupra economiei mondiale, cum ar fi căderea cursului materiilor prime sau aprecierea dolarului.

Citeşte şi „Seninătatea unui şef de şantier…”

Averea medie a unui super-bogat este de 3,3 miliarde de euro (3,7 miliarde de dolari), în timp ce aproape 800 de milioane de persoane trăiesc, conform Băncii Mondiale, cu 1,7 euro (1,9 dolari) pe zi.

Raportul UBS vorbeşte şi despre cel mai mare transfer al averilor din istoria omenirii, care se va produce când miliardarii actuali îşi vor lăsa banii moştenitorilor. De altfel, în ultimii 20 de ani circa 1.900 de miliarde de euro (2.100 de miliarde de dolari), echivalentul PIB-ului Indiei, au trecut în mâinile moştenitorilor.

Pentru cea mai mare parte a pieţelor asiatice, unde averile sunt deţinute de prima generaţie de miliardari, urmează să se facă „primul transfer de bogăţie către generaţiile următoare”!

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.