Ministrul Sănătății, postare imediat după Crăciun: „Am plecat din Iași cu speranță”!

Ministrul Sănătății, postare imediat după Crăciun: „Am plecat din Iași cu speranță”!

Pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, ministrul Sănătății, Victor Costache, a postat pe pagina sa de Facebook impresiile cu care a rămas după vizita pe care a efectuat-o în spitalele din Iași.

Publicăm mai jos postarea ministrului:

„Astăzi, vreau să vă împărtășesc o experiență deosebită. S-a petrecut acum aproape două săptămâni, pe 13 și 14 decembrie, când m-am reîntors la Iași, de data aceasta în calitate de ministru al Sănătății. Emoțiile au fost mari. Mă întorceam acasă, în orașul copilăriei și studenției mele. Iașul este așa cum l-am lăsat în urmă cu mulți ani, cu aceleași spitale vechi, cum e cel de la Spiridon, Socola sau Pneumoftiziologie, dar și cu speranța că se pot moderniza. Vizitând Institutul de Oncologie, Institutul de Boli Cardiovasculare sau fabrica de antibiotice, mi-am dat seama că și în sistemul medical românesc există modele de succes. O surpriză deosebit de plăcută a fost noua clădire „Nicolae Leon”, intrată în patrimoniul UMF Iasi. Am avut privilegiul și onoarea să fiu invitat la aniversarea a 140 de ani de existență acestei prestigioase instituții de învățământ superior. Mi-am revăzut cu emoție o parte din dascălii mei, Prof. Adrian Aldea, Prof. Ostin Mungiu, Prof. Gabriel Ungureanu, Prof. Viorel Scripcaru, Prof. Vasile Astărăstoaie și am vărsat o lacrimă pentru cei ce nu mai sunt.

La Spiridon am intrat prin același labirint de la Medicină Legală, ca acum 20 de ani când eram student și am ajuns astfel în curtea interioară. Totul a rămas încremenit în timp. Am regăsit clinica a III-a Medicală, cu aceleași sobe de teracotă albă, care culmea, erau funcționale. Mă simțeam ca în secolul trecut, pe timpul lui Jacob Czihac și doar mașinile parcate în fața secțiilor spitalului de m-au readus în cotidian. Mi-am revenit când am văzut secțiile de mari arși și sălile de operații folosite pentru transplant. Mă rog, folosite de patru ori pe an, atunci când se face câte un transplant, în rest stau nefolosite. Iarăși un mod „original” în care s-a ințeles să se implementeze ceva nou… Din punct de vedere al dotărilor acestor două secții am crezut, pe moment, că sunt din nou în Franța, sau mă rog, mai aproape, la Sibiu. Atunci mi-am dat seama că putem moderniza spitalele din România mai repede decât am crezut.
La fel s-a întâmplat după vizita la Institutul condus de domnul profesor Tinică, unde majoritatea secțiilor erau într-un amplu proces de modernizare. Acum, la Iași, se poate spune că exista un Institut de Boli Cardiovasculare modern. Însă mai este nevoie de mulți bani. Bani care au fost alocați în ședința de Guvern, de miercuri, 7 decembrie, de către Primul Ministru, Ludovic Orban.

La Iași, am fost însoțit de către colegul meu, dr. Costi Dina, din cadrul MS, expert în realizarea circuitelor spitalicești și de către Liviu Domenic Dumitru, noul secretar general adjunct de la MS, însărcinat cu gestionarea programelor finanțate de catre Banca Mondială, BERD sau BEI . Din fericire suntem un stat membru UE, iar aceste instituții financiare sunt interesate să acorde sprijin pentru reabilitarea spitalelor din România, o gură de oxigen atât de necesară pentru pacienții și cadrele sanitare din țară, până la finalizarea spitalelor regionale.

Surpriza plăcută am avut-o la Antibiotice Iași, singura fabrica de medicamente pe care MS o are în portofoliu. Aici se lucra la foc automat, chiar și sâmbăta. Nimeni nu era supărat, tot personalul simtea ca face parte dintr-o mare familie. Am vizitat două secții, una în plin proces de modernizare și alta, de producere a medicamentelor injectabile, funcțională. Pe vremea studenției mele, acolo fusese secția in care se extrăgea penicilina. Acum totul este modificat și în locul fungilor Penicillinum, a răsărit o nouă linie modernă de producție a flacoanelor pentru pulberi injectabile.

Am plecat din Iași cu speranță, după ce am vizitat și Facultatea de Stomatologie, cu dotări la standarde europene, dar insuficiente pentru numărul de studenți si rezidenți”.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.