Muzeul Sunetelor din Viena

Muzeul Sunetelor din Viena

Muzeul Muzicii din Viena sau Muzeul Sunetelor (Haus der Musik) este interactiv şi expune un bogat material ce cuprinde o gamă largă de abordări muzicale.

Amplasat în centrului oraşului, între Catedrala Sfântul Ştefan şi Opera de Stat, pe Seilerstätte nr. 30, Muzeul Muzicii este găzduit de fostul Palat al arhiducelui Carol (palatul a fost şi reşedinţa lui Otto Nicolai, compozitor, dirijor şi fondator al Filarmonicii din Viena, cel care a compus opera „Nevestele vesele din Windsor” şi a stabilit orchestra cu sunetul unic în 1842).

Muzeul Sunetelor a fost deschis pe 15 iunie 2000 şi acoperă o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, împărţiţi pe patru etaje.

Primul etaj prezintă arhiva cu documentele originale din istoria Filarmonicii din Viena. Tot pe acest palier se află o sală de concerte echipată special, unde vizitatorii pot experimenta evenimente culturale de excepţie precum Concertul vienez de Anul Nou şi Concertul Schönbrunn Summer Night. Mai pot fi văzute actul constitutiv al Filarmonicii din Viena, programul primului concert al Filarmonicii, din 1842, prima fotografie a orchestrei din 1864 şi fotografiile lui Otto Nicolai, şi ale altor persoane importante din primii ani de existenţă ai orchestrei.

Al doilea etaj, ,Sonosfera”, ne introduce în lumea tonurilor şi sunetelor din macrocosmos sau microcosmos. Acesta poate asculta sunetele pe care le aude un copil în pântecele mamei sau sunete din Univers. Există aici şi un dispozitiv „Mind Forest” pentru a crea muzică, iar „capodopera” realizată de vizitator poate fi înregistrată pe un CD şi luată acasă.

Etajul trei oferă o călătorie în perioada marilor compozitori Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johann Strauss, Gustav Mahler. Pot fi admirate documente, costume, instalaţii moderne şi obiecte personale.

Cel de-al patrulea etaj, „Virtostage”, cuprinde o scenă multimedia interactivă, unde vizitatorul devine regizor sau dirijor virtual.

Scara muzeului acţionează ca un pian interactiv ale cărui clape sunt treptele activate ca nişte taste conectate la un panou de perete. „Starplay” permite vizitatorilor să înţeleagă relaţia dintre instrumente şi note într-un mod distractiv.

Curtea interioară a muzeului, acoperită cu sticlă, găzduieşte numeroase evenimente, de la mese rotunde şi evenimente corporate la concerte şi festivaluri. Muzeul dispune şi de un magazin, de unde se pot achiziţiona suveniruri muzicale, dar şi de o cafenea.

Pentru designul său inovativ a câştigat „Premiul muzeelor” în Austria.

muzeul-muzicii-1muzeul-muzicii-2muzeul-muzicii-4

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.