O bacterie extrem de periculoasă se propagă în spitale. Este înrudită cu stafilococul auriu

O bacterie extrem de periculoasă se propagă în spitale. Este înrudită cu stafilococul auriu

O bacterie capabilă să provoace infecții  aproape incurabile se propagă fără a fi detectată în spitalele din întreaga lume, au avertizat oamenii de știință australieni.

Cercetătorii de la Universitatea din Melbourne a descoperit trei variante ale acestei bacterii multirezistente în eșantioane prelevate din zece țări – printre acestea numărându-se și tulpini din Europa – care nu pot fi controlate într-o manieră fiabilă cu niciun medicament existent în prezent pe piață.

„Am început cu eșantioane din Australia”, apoi cu alte mostre obținând în final o „imagine globală și constatând că bacteria este prezentă în numeroase țări și în multe instituții din întreaga lume”, a declarat pentru AFP Ben Howden, director al Unității de diagnostic microbiologic al Laboratorului de sănătate publică din cadrul Institutului Doherty al Universității din Melbourne.

Bacteria (S. epidermidis) este prezentă în mod natural pe piele. Însă, varietatea bacteriei rezistente la antibiotice infectează cel mai frecvent pacienții vârstnici, pe cei cu sistemul imunitar slăbit sau persoane cu dispozitive implantate, precum catetere, valve cardiace și proteze articulare.

Bacteria, un stafilococ alb numit Staphylococcus epidermidis, este înrudită cu stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) rezistent la antibioticul meticilină (MRSA), mai cunoscut și mai de temut.

„Ea poate fi mortală, însă este prezentă de obicei la pacienții care sunt deja în stadiu foarte grav în spital… Poate fi destul de greu de eradicat, iar infecțiile pot fi grave”, a adăugat Howden.

Echipa sa a examinat sute de eșantioane de S. epidermidis provenind de la 78 de spitale din întreaga lume.

Cercetătorii au constatat că unele tulpini ale bacteriei și-au modificat ADN-ul lor provocând astfel o rezistență la două dintre cele mai comune antibiotice, administrate de multe ori în tandem în spitale.

„Aceste două antibiotice nu sunt asociate și nu era de așteptat ca o mutație să cauzeze eșecul concomitent al celor două”, a declarat John Lee, doctorand la Institutul Doherty din Melbourne și coautor al studiului.

Cele mai multe dintre antibioticele cele mai puternice sunt extrem de costisitoare și chiar toxice și, potrivit cercetătorilor, utilizarea simultană a mai multor medicamente pentru a preveni rezistența ar putea să nu fie o soluție salvatoare.

Potrivit oamenilor de știință, această bacterie multirezistentă s-ar putea extinde rapid din cauza utilizării pe scară largă a antibioticelor în unitățile de terapie intensivă în care sunt aduși pacienții în starea cea mai gravă și unde medicamentele antiinfecțioase sunt prescrise din rutină.

Studiul, publicat în jurnalul științific Nature Microbiology, demonstrează necesitatea unei mai bune înțelegeri a modului în care se propagă infecțiile și a identificării bacteriilor care vizează cu precădere spitalele.

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.